Hon tog bort sin livmoder

TV

Mia Parnevik om sin rädsla att få cancer

1 av 7

Hon låg i riskzonen för att drabbas av cancer.

Då opererade Mia Parnevik bort livmoder och äggstockar.

– Tiden efteråt var den värsta i mitt liv, säger hon.

I TV3:s realityserie ”Parneviks” i kväll berättar Mia Parnevik för gästen Agneta Sjödin om ett livsomvälvande beslut.

För drygt fyra år sedan genomgick hon en hysterektomi. Förutom hela livmodern opererades även äggstockarna bort. För Nöjesbladet berättar hon att orsaken var en stor rädsla för cancer.

I klimakteriet

– Jag har vissa gener eftersom både min mamma och pappa, som mår bra i dag, har haft cancer. Jag hade länge haft ont, haft problem med cystor och myom så jag kände att det var idiotiskt att inte göra det. Jag har fyra barn och vill leva ett långt liv, säger hon.

Efter ingreppen väntade en omtumlande tid. På grund av äggstocksoperationen kastades hon in i klimakteriet.

– Tiden efteråt var den värsta i mitt liv. Det var otäckt hur personlighetsförändrad jag blev och hur snabbt det kom. Jag kände inte igen mig själv: såg saker som inte var där, hittade på saker som inte fanns och jag blev arg på tre sekunder. Det var som om jag var besatt, säger hon.

Besökte livscoach

Det var först efter att hon och maken Jesper Parnevik besökte en livscoach som hon började hitta tillbaka till sig själv, igen. Då hade äktenskapet börjat bli lidande.

– Livscoachen visade mig vägen tillbaka, även om jag fick jobba mycket själv. Jag gick igenom en svår period och det var heller inte så lätt för Jesper. Men han stöttade mig så otroligt mycket, förklarade att han aldrig skulle ge upp på mig. För det är han min hjälte och kommer alltid vara det. Jag blir gråtfärdig nu när jag pratar om det, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM