Morgan Alling

Därför berättar Alling om övergreppen

Av: 

Joni Nykänen

TV

”Vi ska inte trycka ner varandra”

I ”Stjärnorna på slottet” berättar Morgan Alling om flera övergrepp – bland annat hur en man drogade och förgrep sig på honom sexuellt.

Han delar med sig av sin historia i tv för att han vill göra skillnad.

– Det är så viktigt att vi får ett samhälle utan kränkningar. Övergreppen förekommer överallt, säger Alling till Nöjesbladet.

I ”Stjärnorna på slottet” berättar Morgan Alling, 47, om sin uppväxt i olika fosterhem och hur han upprepade gånger blivit utsatt för svek, lögner och misshandel.

Hans beskrivningar rör Marika Lagercrantz till tårar i tv.

Bland annat berättar Alling i programmet om ett fosterhem där blev straffad ifall han vistades i förbjudna rum.

– Vi fick bara vara i våra rum, i köket och i hallen. Annars blev vi fullständigt misshandlade. Inlåsta i källaren. Tvångsmatade, säger han i programmet.

Utnyttjad av en vän

Tidigt i teaterkarriären blev han också sexuellt utnyttjad av en vän.

– Jag är hemma hos honom. Sedan ser jag, vad är det i mitt glas? Han säger "skit i det, det ska du inte dricka upp". Sedan är det som att någon fullständigt slår mig med en slägga i huvudet. Det var någon drog som han gav mig. Jag vaknade upp lite senare och ser hur han då helt enkelt förgrep sig på mig, säger Alling i programmet.

Morgan Alling förklarar för Nöjesbladet varför han väljer att dela med sig av sin historia i ”Stjärnorna på slottet”.

– I hela vår bransch, i nästan varje produktion finns det personer som har ett behov av att trycka ner och sätta sig på andra människor. Jag har levt under det där i mitt liv och tänker "jag behöver inte det där". Jag älskar teater, konsten och mötet med en publik. Det är tillräckligt starkt och vi ska inte hålla på och trycka ner varandra, säger Alling.

”Övergrepp förekommer överallt”

Han menar att han numera har förmånen att tacka nej i förväg om han inte vill jobba med vissa personer.

– Övergreppen förekommer överallt. Därför berättar jag också om det sexuella övergreppet. Så fort man tror att man är trygg och tänker "Gud vad skönt, nu har jag hittat hem", så pang kommer det ett övergrepp igen. Det är därför jag pratar om mobbning och kränkningar. Att vi måste göra barnkonventionen till lag. Det är så viktigt att vi får ett samhälle utan kränkningar. Därför berättar jag om det, säger han.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

”En natt på slottet” – så gick det sen

ÄMNEN I ARTIKELN

Morgan Alling

Marika Lagercrantz

Stjärnorna på slottet