Kärleksjakt i Grums

avJon Forsling

TV

Filip & Fredrik om sitt nya dejtingprogram: Vi älskar det här

Foto: Magnus Liam Karlsson

Att säga att de siktar högt är en underdrift.

– Det här är berättelsen om Sverige, säger Filip Hammar, 35.

Kanal 5 har pressdag och Filip och Fredrik trängs med brats från Tylösand, arga snickare och Skånefruar.

Filip Hammar tuggar på en bit halloumiost och skakar på huvudet.

– Det känns som om det här är den första presskonferensen när vi är ”de äldre”, de som har gått vidare. Nu har de tagit in det nya gardet, liksom. Jag träffade några av killarna från Tylösand i hissen och frågade om det var något de ångrade. ”Äh, man lever bara en gång”, sa de. Det är bara att önska dem lycka till, säger han och ler.

Hjälper ensamma

Som en motpol till Kanal 5:s skandalsåpa presenterar radarparet i kväll sitt kanske mest vuxna projekt någonsin: ett lågmält dejtingprogram från de värmländska skogarna där fyra ensamma människor får hjälp att komma ut och träffa folk.

Siktet är inställt på dina tårkanaler.

– Det här är något helt annat. Ta ”Boston tea party”, där är det bara hjärnan som arbetar. Och samma sak med ”Vem kan slå ...” Man gråter ju inte direkt när man ser de programmen. Det vi saknade med ”100 höjdare” var att vi träffade fyra eller åtta snubbar per dag, sen blåste vi vidare. Vi lockades av tanken att göra något längre, en berättelse som hänger ihop i åtta avsnitt, säger Fredrik Wikingsson, 36.

Vill gå på djupet

Filip menar att programmet är en del av en slags livsgärning för de båda.

– Innan det här gjorde vi New York (pratshowen ”Söndagsparty”), det var ju bara stora, feta stjärnor i dyra soffor. Vi älskar det här, det känns lite som om vi är tillbaka på mammas gata. Det här är en del av vår ständiga resa längs Sverige. Vi är förtjusta i att gå på djupet.

Han drar handen genom ett hårsvall som börjar få några grå strån och ser allvarlig ut.

– Det här är berättelsen om Sverige, sedd genom våra ögon.