Både sevärd och snygg

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Första avsnittet av nya versionen visades på Canal Plus i torsdags.

Remaken av rymdreptilklassikern som tog 80-talet med storm är här. Och medan det definitivt inte är någonting i närheten av en ny odödlig kultserie vi har att göra med, så är ”V” sevärd, spännande och snygg science fiction även i nytappning.

Uppträder suspekt

Ramhistorien kan vi:

Jättelika rymdskepp svävar över stora städer världen över. Varelserna ombord ser ut som människor, men uppträder lite suspekt. De hävdar dock att de kommer med fredliga avsikter, och lovar kunskap om sin avancerade teknologi i utbyte mot vatten och mineraler.

Besökarna, som de kallas i folkmun, vinner snart mark och för-

troende i samhället, men det finns också de som är rädda och gör motstånd – eftersom de känner till vad som döljer sig under huden på gästerna från rymden. (Ödleskinn och onda avsikter som går ut på att ta över världen, alltså.)

Snyggare effekter

Så långt är det mesta som förr. Lite större skillnader märks i snyggare specialeffekter (givetvis), samt i seriens ton och övergripande symbolik – som har anpassats till dagsläget bland annat med hjälp av den numera så tacksamma terroristvinkeln, samt en skopa tydlig mediekritik.

Inte en omissbar remake – men en ganska kul en.

Publicerad: