Sminkade sin dotter som 2-åring

avJessica Isaksson

TV

Psykolog: Barn ska inte vara en prydnad

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
New York-frun vill ha dyra märken Gunilla Persson började sminka över dottern Erikas skavanker i tidig ålder. ”Det är inget fel att kamouflera lite rött under ögonen”, säger hon.

I ”Svenska New York-fruar” sminkas åttaåriga Erika inför en provfilmning.

Gunilla Persson, 51, berättar nu att hon började sminka sin dotter när hon var två år.

– Barn ska inte vara en prydnad, säger barnspsykologen Jenny Klefbom.

I gårdagens avsnitt av TV3-serien ”Svenska New York-fruar” ville en kändisstylist sminka åttaåriga Erika inför en casting. Men mamma Gunilla Persson protesterade – mot allt utom concealer. Nu kan Nöjesbladet berätta att Erika bara var två år när mamman började sminka över hennes skavanker.

Inte fel att kamouflera

– Jag började sätta concealer under hennes ögon i mycket ung ålder, två till tre år. Om man ser att det är lite blåaktigt eller rött

under ögonen är det inte fel att kamouflera det, säger Gunilla Persson.

Barnpsykologen Jenny Klefbom menar att smink och andra skönhetsattribut kan hindra barns leklust.

”Bygga inre värden”

– Det är inte fel att göra sina barn fina, men det får inte gå ut över själva funktionen. Det är en viktig del i barns utveckling att få hoppa i pölar, smutsa ner sig och åla på marken. Om sminket blir något man ska undvika att kladda med, kan det bli ett hinder i leken. Barn måste få vara mer oförsiktiga än vuxna, säger hon.

– De ska få leka och vara som de är när de är hemma. Om man vill göra sitt barn till en stark och självständig individ ska man bygga på inre värden, fortsätter hon.

Gunilla Persson understryker att hon endast använder kvalitetssmink till dottern. Favoriten är från det franska märket Yves Saint Laurent. Dotterns hud har aldrig reagerat negativt.

– Jag använder bara de dyrbaraste produkterna. De förstör inte hennes hud, de bara hjälper upp henne. Ingenting billigt på henne får det vara, säger hon.

Redan när Erika var nyfödd märkte mamma Gunilla hur roligt dottern hade framför kameran.

”Samarbetsvillig”

– Hon är uppväxt med att jag har tagit bilder på henne. Men då var allting på skoj. Vi gick på väldigt få castings de första åren, säger hon.

Värjde hon sig inte mot sminket när hon var så liten?

– Erika är så samarbetsvillig. Hon har aldrig haft problem med att jag har satt concealer på henne, säger hon.

– Jag har absolut inte gjort det till en vana. Hon är ju mer röd under ögonen vissa dagar, fortsätter hon.