Lämnar sin baby – för dokusåpa

avLotta Glimstedt

Föräldrarna kritiseras av barnpsykolog – reser till Italien i 10 veckor medan dottern stannar i Sverige

1 av 3

Kaveh och Rebecca satsar allt på drömmen – och lämnar sin fem månader gamla dotter i Sverige.

Nu möter paret stark kritik.

– Jag rekommenderar inte att man ska vara ifrån sitt spädbarn i tio veckor, säger psykologen Irmi Obwexer.

I kväll är det säsongspremiär för TV4:s nya dokusåpa ”Drömmen om Italien”. Fem par tävlar om att starta och driva ett eget pensionat i den pittoreska byn Lapedona i östra Italien. Men ett av paren fick offra betydligt mer än de andra i jakten på den italienska drömmen.

I premiäravsnittet lämnar Kaveh Magnusson, 27, och Rebecca Walldén, 25, sin då fem månader gamla dotter Aprilia hos morföräldrarna i Sverige.

– Vi var nervösa när vi skulle åka ifrån vår dotter, men vi gjorde det för hennes skull. Vi vill att hon ska få möjlighet att uppleva en annan kultur när hon blir äldre, säger Kaveh Magnusson.

Pratade med psykolog

Tanken på att lämna dottern i tio veckor var inte utan våndor. Paret konsulterade två olika barnpsykologer innan de fattade sitt beslut.

– De sa att spädbarn inte har samma tidsuppfattning som äldre barn. Dessutom har vår dotter varit mycket hos sina mor- och farföräldrar. Då kändes det tryggt att lämna henne hos dem, säger Rebecca Walldén.

Men beslutet möter nu skarp kritik från andra barnpsykologer. Irmi Obwexer är legitimerad psykolog vid BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, i Bromma i Stockholm. Hon tycker att det är viktigt att barnet upp till ett års ålder får knyta an till föräldrarna.

”Kan skapa problem”

– Jag rekommenderar inte att man ska vara ifrån sitt spädbarn i tio veckor. Ett spädbarn kan inte förstå varför eller hur länge mamma och pappa är borta. Barnet kommer troligtvis att knyta an till morföräldrarna, vilket i förlängningen kan skapa problem mellan barnet och föräldrarna, säger Irmi Obwexer.

Filippa Lagerbäck, programledare för ”Drömmen om Italien”, tycker att Kaveh och Rebecca var modiga som vågade satsa – men hon skulle inte ha valt samma väg själv.

– Efter att jag hade varit programledare för ”Farmen” 2004 fick jag olika svenska jobbförfrågningar, men då var min dotter bara ett år gammal och jag bodde i Italien. Då kände jag att jag ville vara lite mer på hemmaplan, säger hon.