Filmtips 5 mars

Foto: Jennifer Jason Leigh och Ben Chaplin i ett välgjort drama efter Henry James roman.
TV

Washington Square

Jennifer Jason Leigh glänser i en välgjord version av Henry James (1843-1916) roman. Historien utspelas i 1800-talets New York och har ett tema som återfinns i flera av författarens historier.

Å ena sidan vad hjärtat säger, å andra sidan vad förnuftet och pengarna säger.

Albert Finney spelar Austin Sloper, en rik doktor som vägrar tro att någon man kan vara

intresserad av hans lite småtrista och inte särskilt attraktiva dotter av något annat skäl än att de, egentligen, vill åt hans förmögenhet.

För dottern Catherine handlar det om att försöka vinna två mäns hjärtan. Dels pappan, som aldrig riktigt har älskat henne, då hustrun dog i samband med födseln av dottern.

Dels Morris Townsend ( Ben Chaplin), en äventyrare och lycksökare, som i och för sig kanske bara är ute efter pappans pengar, men som i alla fall är en chans för Catherine till ett annat och friare liv, där inte den dominanta pappan bestämmer allting. Men väljer hon honom, mister hon sitt arv"

Historien har filmats

tidigare, mest känd är "Arvtagerskan" från 1949 med Olivia de Havilland i huvudrollen.

I en amerikansk tv-film från 1961 gjorde Julie Harris huvudrollen.

Och SVT gjorde tv-teater av historien 1962 med Ulla Sjöblom (1927- 1989) i huvudrollen.

(1997)

SVT 1 14.05

Sommar vid Loire

Ett franskt drama, efter Georges Montforez roman "Träsklandets barn".

Utspelas under 1930-talet, kring floden Loires stränder där ett antal udda människor möts. Några är rika, några är fattiga, några har storslagna drömmar, andra är uppgivna. Ett ungt barn är filmens berättare, det är hennes minnen från en speciell sommar som filmen handlar om.

Förre fotbollsstjärnan Eric Cantona har en viktig biroll, som stadens duktige boxare. Hans ilska sätter igång en hotfull konflikt, som ger spänning genom hela filmen.

Inget mästerverk, men en varm och gripande berättelse om ett ljust och lyckligt barndomsminne.

(Les Enfants du marais, 1999)

SVT 1 21.30

Snacka går ju

En amerikansk ungdomskomedi som, för ovanlighetens skull, handlar om riktiga människor, med riktiga känslor. Men så är den också gjord av Cameron Crowe, som bortsett från "Vanilla sky" bara har gjort bra filmer. John Cusack spelar slarvern som, till sin stora förvåning, får ihop det med skolans mest eftertraktade tjej.

(Say anything... 1989)

Kanal 5 2.40

Scream II

Oväntat bra uppföljare till Wes Cravens skräcksuccé. Samma trio står i centrum den här gången: Neve Campbells Sidney, vars nära och kära mördas, cyniske tv-reportern Gale ( Courteney Cox-Arquette) och den lite mesiga polisen Dwight ( David Arquette). Det börjar med att tv-reporterns bok om mordet har blivit en film, "Stab". Snart börjar folk åter att mördas på löpande band.

(1997)

TV 3 21.00