Filmtips 15 februari

Foto: Ewan McGregor är en av dem som änglarna riktar in sig på.
TV

A life less ordinary

En charmig kärlekskomedi med Ewan McGregor och Cameron Diaz. Floppade på bio, men är klart sevärd.

Gjord av samma trio - regissören Danny Boyle, manusförfattaren John Hodge och producenten Andrew MacDonald - som gjorde "Dödsspelet" och "Trainspotting".

Två änglar ( Holly Hunter, Delroy Lindo) tycker att folk på jorden skiljer sig alldeles för lätt. Så de beslutar sig för att göra tvärtom, för att para ihop två väldigt udda människor.

Valet faller på Robert och Celine. Robert (Ewan McGregor) är städare på ett stort

företag i Los Angeles. Celine (Cameron Diaz) är dotter till ägaren (Ian Holm). När Robert får sparken, kidnappar han dottern och ger sig ut på en lång och äventyrlig resa där kidnappare och offer inte oväntat blir förälskade i varandra.

Liknande historier har berättats förr. Hur det ska gå är inte så svårt att räkna ut. Men Danny Boyle & Co kryddar med kul bildspråk, fräcka musikval och fantasifulla inslag, som gör att alltihop blir en mycket underhållande film. (1997)

TV 4

21.00

Muraren

Stefan Jarls dokumentärfilm om Thommy Berggren, legendarisk skådespelare. Mycket om föräldrarna, skrönor om Ingmar Bergman, men förvånansvärt lite om hans eget liv och hans eget arbete framför filmkameran. Guldbaggebelönad som bästa dokumentär. (2002)

SVT 1

16.20

Amelie från Montmartre

En mycket charmig fransk komedi, som blev stor

publiksuccé runt hela världen. Suveräna Parismiljöer och en originell intrig: Audrey Tautou spelar Amélie, som gör allt för att hjälpa

sina medmänniskor, något som förändrar livet för både henne och de i hennes närhet. (Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain, 2001)

Canal + Gul

22.35

Kärlek på Manhattan

En både rolig och gripande kärlekskomedi. Amy Irving spelar en självständig kvinna som försöker hitta en man att älska samtidigt som hon umgås i New Yorks litterära kretsar. För hennes mormor (Reizl Bozyk), som håller starkt på traditionerna, duger det inte med vem som helst. Det måste vara en jude. (Crossing Delancey, 1988)

SVT 1

0.05

De älskande vid Polcirkeln

Spanskt drama av Julio Medem, som gjorde ”Kossor” och fjolårets

omdiskuterade ”Sex & Lucia”.

Två barn blir genom föräldrarnas kärlek ett slags syskon. Mellan dem utvecklas något som är mer än syskonkärlek, och många år senare sluts cirkeln. Filmen börjar i Spanien och slutar i norra Finland.

Med Feli Martínez och Najwa Nimri, bioaktuell

i ”Piedras – livets labyrint”. (Los amantes del círculo polar, 1998)

SVT 2

21.15