Birro vägrar möta Hobert

TV

Nu kommer Peter Birros svar på kritiken från SVT.

– Ingen av cheferna på SVT har modet eller anständigheten att ta på sig ansvaret för det som hänt, skriver han i ett uttalande.

Foto: Peter Birro.

Såpan kring SVT:s nya dramasatsning ”August” fortsätter. Aftonbladet kunde i tisdags avslöja att Richard Hobert hoppar av som regissör för projektet, och ledningen för SVT Väst lade en del av skulden på manusförfattaren Peter Birro.

– Jag tycker att det är bedrövligt att det har gått till så här, att det kan ske utan att Peter har träffat Richard och gett honom en chans att berätta om sin vision, sa Magdalena Jangard, programchef för drama, till Aftonbladet i går.

Nu får hon svar på tal:

– Det är anmärkningsvärt att en dramachef inom SVT på fullaste allvar anser att hon kan gå bakom ryggen på mig, skriva kontrakt med en regissör hon vet att jag inte vill arbeta med – och sedan förvänta sig att jag snällt ska komma till ett möte och lyssna till regissörens ”vision” för projektet, skriver Peter Birro bland annat.

Hitta lösning

Magdalena Jangard svarar:

– Jag kan fortfarande konstatera att vi har olika bilder av händelseförloppet. Jag beklagar fortfarande den uppkomna situationen, men jag har aldrig ensidigt lastat Peter Birro för det som har hänt, säger hon.

Vad händer nu?

– Vi arbetar just nu för att hitta en lösning. Vi har lovat den svenska tv-publiken att de ska få en stor dramaupplevelse julen 2005, och det löftet ska vi hålla.

Något möte mellan Birro och Hobert blir det enligt Peter Birro inte.

– Det är helt uteslutet att jag ska träffa Hobert efter det som hänt, säger Peter Birro.

– Det här är en oerhört viktig principiell fråga som andra får debattera vidare, men jag tänker inte uttala mig mer om detta nu.

Jon Forsling, Karin Abrahamsson