"Jag var lite utanför när jag var liten"

TV

Peter Settman om humorn, allvaret och sitt sinne för affärer

1 av 4 | Foto: PETER KJELLERÅS
inte bara ronny. Peter Settman, 35, startade eget företag så fort han tagit studenten. I dag driver han framgångsrikt tv-produktionsbolaget Baluba, som omsatte runt 30 miljoner kronor förra året. I år förväntar han sig ännu högre omsättning - 50 miljoner kronor. "det går väldigt bra just nu", säger han.

Han gjorde succé i Melodifestivalen.

Annars är Peter Settman mest känd som Ronny i raggarduon Ronny & Ragge.

Men bakom den roliga fasaden döljer sig en affärsman - hans produktionsbolag räknar med en omsättning på 50 miljoner kronor i år.

Peter Settman har hyllats stort för sin insats som programledare i årets Melodifestival och nu vill "alla" jobba med honom.

Men han har inga planer på att hoppa på första bästa projekt.

- Mitt jobb är ju här, säger han och tittar ut över de luftiga lokalerna på Kungsholmen där hans produktionsbolag Baluba huserar.

- Vi jobbar på med våra produktioner, men det är klart att jag är intresserad om det dyker upp något kul. Gärna på SVT.

Om du fick välja helt själv då?

- Då skulle jag vilja göra ett program med gäster, som en talk-show, och blanda det med sketcher som de i "Hipp Hipp" eller "God afton Sverige". I ett sånt forum skulle jag vilja vara programledare.

Många skepnader

För det är i humorn han har sin bas. Ronny & Ragge, Henry & Jan-Olof, Tratten & Finkel ... Listan över karaktärer som givit svenska folket skrattkramp kan göras lång.

Men parallellt med komikern Peter Settman lever och verkar företagaren Peter Settman med näsa för affärer.

Förra året omsatte hans produktionsbolag Baluba runt 30 miljoner kronor. I år räknar han med att den ska öka till närmare 50 miljoner.

- Jo, det går väldigt bra just nu. Och det är skönt. Det är lättare att jobba och göra bra grejer när man har den tryggheten, säger Peter som startade sitt första bolag redan 1987, direkt efter studenten.

Men att det bodde en affärsman i honom stod klart långt tidigare.

- Jag gick till skolan med vattenkammat hår, skepparkavaj och portfölj. Jag var otroligt lillgammal, ville vara vuxen redan som sjuåring, säger han och ler.

- Jag minns att pappa sa till mig "Knäpp upp översta knappen på skjortan, du ser ut som en liten gubbe". Men jag ville ju se ut så.

Debut i "Kosmopol"

Efter studenten jobbade Peter som bartender och konferencier, men hade börjat bli sugen på tv. Och det var i den här vevan han träffade Fredde Granberg som kom att bli hans vapendragare under många år.

De gjorde tv-debut som sketchmakare i ungdomsprogrammet "Kosmopol", och sedan var stenen i rullning.

Och den har inte stannat än. Det har blivit reklamfilmer, komediserier, satirprogram och kanske framför allt - jättesuccén Ronny & Ragge.

Har det varit jobbigt att alltid förknippas med Ronny?

- Nej, jag har inte brytt mig faktiskt. Det är ingen idé att fajtas, jag kan ju inte gå omkring och ropa "Jag är inte Ronny".

Varifrån kommer din komiska talang?

- Jag vet inte var talangen kommer ifrån, men den fanns där redan när jag var liten. Och så var jag lite utanför, inte ballast, inte snyggast, så jag tvingades väl utveckla min komiska sida.

- Jag ser det på mina pojkar nu. Elis är bara tre år men har också en förmåga att uttrycka sig så det blir roligt.

Du lever ihop med Loffe Carlssons dotter Sara. Hur har ni det på släktmiddagarna egentligen?

- Det finns mycket kärlek i hennes familj, men det är som man kan tänka sig - det tutas i trombonen, lever rövare. Jag blir mer lugn, en åskådare. Och det trivs jag med.

Arbetsnarkoman

Men allt har inte varit rosenrött för Peter Settman. Det fanns en period då han avskydde sig själv.

- Jag är en prestationsmänniska och arbetsnarkoman. Samtidigt är jag väldigt känslomässig, känslor är en del av min drivkraft. Jag satte otroligt stora krav på mig själv: "don"t fuck up, skärp dig nu." Efter ett tag kände jag att jag inte var så lycklig som jag borde vara. Det tärde på mig, berättar han och fortsätter:

- Men jag vägrade acceptera att jag inte var lycklig. Det tog några år, mellan 30 och 34 tror jag. Nu har jag lärt mig att älska mig själv, är mer tillfreds.

Viktoria Svanström, Claes Pettersson