”Vi borde fira mer”

TV

I Eftersnack imponerades många av Klüfts tal på nationaldagen

Förra året blev den 6 juni en röd dag. Nu sänds det traditionella firandet från Skansen på tv.

Fira mer, tyckte många i Eftersnack. Löjligt med nationaldagen, tyckte andra.

Foto: Talare Carolina Klüft firade nationaldagen med att hålla tal på Skansen.

”Mer traditioner och firanden med fyrverkerier, parader. Jag skäms över att vara svensk på nationaldagen. Vi är så mesiga när det gäller vårt firanden. Jag önskar jag vore norsk” skrev Carolina Dellsjö.

”Har idag haft en underbar nationaldag. Inledde med att gå i mångkulturella och homovänliga Sverigeparaden, avnjöt sedan en väldigt fin konsert på soliga Stadion och avslutade med god mat på "Smaka" i Kungsan. Perfekt!” berättade Malin.

”Konstruerat och fånigt”

Andra var inte lika positiva. Bara en fjärdedel av de som svarade på ”Dagens fråga” på aftonbladet.se sa att de skulle fira nationaldagen. ”Att fira nationaldagen känns bara konstruerat och fånigt. Det finns inte i vårt kulturella arv att fira denna dag, utan är bara "skapat" uppifrån och känns därför krystat” tyckte Emma Svensson. ”Hade det funnits en roligare anledning att fira nationaldagen skulle nog fler göra det, men vem bryr sig om den dagen då nån regeringsform antogs och Gustav Vasa kröntes? Hur tråkigt som helst” skrev Josse.

”Varför inte göra kanelbullens dag till en röd dag? eller våffeldagen?” undrade Maj Maja.

”Hon klarar ju allt den tjejen”

Många berömde Carolina Klüfts tal på Skansen. ”Vilket högtidstal, så naturligt, så gripande. Hon klarar ju allt den tjejen” tyckte H Stjernvall.

I Eftersnack klagades det också på hur tråkiga och stela svenskarna är i sitt firande av nationaldagen. Men en och annan menade att just det är charmen med vårt nordiska land. ”Flaggan i topp! Att för en gångs skull kunna fira hela riket, en aning lågmält och utan att bli tokiga av sport- eller melodifestivalchauvinism tycker jag bara är bra. Låt "lagom" vara ordet för dagen!” skrev Svenne.

Tidigare artiklar:

Sandra Wejbro