Stina tillbaka i ”Krönikan”

TV

Tredje säsongen av ”Krönikan” är här.

Året är 1964 och två år har gått sedan Eriks död.

– Det är svårt, både för min rollfigur att mista sin son och för Stina att mista Ken, som spelar honom, säger Stina Ekblad.

Foto: Frustrerande roll Stina Ekblad vill ta tag i sin rollfigur Karin och skaka om henne.

Den danska succéserien ”Krönikans” första femton avsnitt har i snitt haft drygt en miljon tittare i Sverige, trots långa uppehåll mellan säsongerna.

– Man tycker om att se berättelser om människor som man följer över en längre tid. Och sen är det välgjort, det är bra manuskript och på en bra nivå, säger Stina Ekblad, 52, som spelar Karin i serien.

”Det har varit roligt”

De fem nya avsnitten är präglade av Eriks död och utspelar sig 1964 till 1969. Ida bor kvar med barnen i sin lilla lägenhet och har träffat en ny man. Søs har blivit tv-producent och Palle är missnöjd med sitt jobb i Folketinget. Kaj Holger går upp i arbetet medan Karin gör detsamma i sorgen efter Erik.

– Det har varit roligt att få göra Karin. Hon är bärare av traditioner, värderingar och borgerlighet. Sen har jag många gånger varit frustrerad över att hon inte bryter upp, tar tag i sin man och situation, säger Stina, som nyligen är hemkommen från Danmark efter att ha spelat in seriens två sista avsnitt. Danskarna får se ”Krönikan” knytas ihop till jul, men när de sista avsnitten sänds i Sverige är ännu oklart.

”Krönikan” SVT 1 20.00

Fakta:

Sara Åkesson