Fällda – av juryns dåliga omdöme?

TV

Martin Söderström om juryns val av låtar i "Idol"

Förra året blev det Tove Styrkes biljett ut ur tävlingen.

Veckans tema?

Juryns val.

Ni minns det säkert. Hur juryn för ett år sedan valde låtar till de tre semifinalisterna – och i ett svep skickade ut Tove Styrke ur tävlingen. En av de självklara finalisterna utkörd på grund av juryns eget dåliga omdöme.

Själva ojade sig domartrion efteråt och dundrade om att det minsann var Calle Kristiansson som borde fått lämna istället.

I år är platsen återigen Scandinavium i Göteborg. Temat detsamma. Om juryn lärt sig något av fjolårets dundertabbe återstår att se.

Upplägget kan ni också. En låt är tänkt att fungera som en utmaning, den andra som en chans att briljera.

Jay Smith kan vi lämna utanför den här ekvationen. Han är redan i en helt egen popularitetsliga och torde kunna spela mungiga med lilltån och ändå sitta fastsvetsad på favorittronen. Naturligtvis kommer han smocka ”Enter sandman” in i nästa vecka och ge Elvis-numret precis den behandling det kräver.

Allt talar som bekant för att det blir Minnah Karlsson och Olle Hedberg som får sitta och dingla med benen på duellstolarna på fredag. Gotlänningen visade tydligt i Malmö att han kan tackla en hel arena om han har rätt låtmaterial under vingarna. Men fan vet om inte både ”Everybody's changing” och ”Born to run” är att klassa som utmaningar.

Han har överraskat förr, men det här ser ganska tungrott ut.

Minnah Karlsson å sin sida har fått ett svårtuggat stycke att bemästra. ”When love takes over” är lika svårsjungen som den är enerverande.

Så här dags i morgon finns jag på plats i Scandinavium och kan skvallra om hur det låter. Tills dess nöjer jag mig med att konstatera att allt pekar mot en strid på kniven.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol