Så mycket bättre

Därför höll Lisa Ekdahl sin son hemlig

Av: 

Linn Elmervik

TV

”Hade en väldigt tydlig strategi”

Lisa Ekdahl, 45, fick sitt första barn samma år som hon slog igenom.

Då bestämde hon sig: hon skulle aldrig prata om sin son offentligt.

– Jag kände att om jag som kvinna pratar om mitt barn fanns det en risk att reduceras till att bara vara en mamma, säger hon.

1994 var ett hektiskt år för Lisa Ekdahl.

Samtidigt som hennes självbetitlade debutalbum släpptes föddes sonen Milton Öhrström - och Lisa blev mamma för första gången.

– Det var ett år av överflöd minst sagt. Det var otroligt starkt och enormt grundande, berättar artisten i ”Så mycket bättre”.

Kort efter genombrottet bestämde hon sig för att skilja på karriären och privatlivet. Milton skulle hållas utanför rampljuset.

– Jag hade en väldigt tydlig strategi som var att jag ville så lite som möjligt prata om mitt barn. Jag kände att om jag som kvinna pratar om mitt barn fanns det en risk att väldigt snabbt reduceras till att bara vara en mamma. Ibland har det känns svårt att inte berätta om sina barn eftersom det här barnet var ju mitt liv, naturligtvis. Men jag gjorde ändå det valet, säger hon.

”Var lite plågsamt”

Trots att hon var säker på sin strategi var det tufft.

– Jag tyckte det var smärtsamt för att mitt barn var mitt liv. Men mitt låtskrivande var också mitt liv. Det tyckte jag var hämmande och lite osofistikerat, så den aspekten tycker jag faktiskt har varit lite plågsam, säger hon.

Att hon höll sonen hemlig gjorde också att folk runt omkring henne inte alltid förstod att hon hade fullt upp. På efterfesten efter Grammisgalan 1994 uppstod missförstånd.

– Alla undrade varför jag inte festade och jag bara: men vad tror ni? Jag måste amma.

I dag är Milton 21 år gammal och pianist, och spelar tillsammans med Lisa Ekdahl då och då. Lisa har också dottern Bianca, 4.

”Så mycket bättre” sänds i TV4 klockan 20.00.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter ”Sofias änglar” – så gick det sen

ÄMNEN I ARTIKELN

Så mycket bättre

Lisa Ekdahl