Så hanterar TV4 Freddie Wadlings död

TV

”Det blir fint och värdigt”

1 av 2
Freddie Wadling hann göra flera låttolkningar.

Freddie Wadling dog bara dagar innan inspelningen.

Då tvingades TV4 ta till en krisplan för att sy ihop ”Så mycket bättre”.

– Bandet spelar live i ladan till Freddies röst, säger Martin Nygren, exekutiv producent.

TV4 stod handfallna när Freddie Wadling dog bara dagar innan ”Så mycket bättre”-inspelningarnas start. Snart bestämde produktionen att programmet trots det skulle genomföras som planerat, men med ett hyllningsavsnitt till artisten.

Nu står det klart att stjärnan får stor plats i årets säsong.

Produktionen har använt alla inspelningar Wadling hann göra innan sin död, och alla hans låttolkningar spelas upp i programmen.

”Var självklart att använda intervjun”

– På ett eller annat sätt kommer de att vara med. Tommy Nilssons låt var inte riktigt färdig i juni, så han fick lyssna på en skiss från första repet. Freddie hade kommit längre med andra låtar och covern av Magnus Carlsons låt var till exempel mer klar. Bandet spelar låten live i ladan till hans röst, säger Martin Nygren, exekutiv producent för ”Så mycket bättre”.

Freddie Wadling syns också i en filmad intervju som hann göras innan han dog.

– När vi väl bestämde oss för att vi skulle göra ett program om Freddie så var det självklart att använda den intervjun, säger Martin Nygren.

Den kompletteras med intervjuer med Wadlings anhöriga och kollegor. En av dem är Sebastian Öberg, medlem i Fläskkvartetten och hans samarbetspartner sedan många år tillbaka.

– Han var med och tog fram låtskisserna och berättar hur de tänkte, säger Martin Nygren.

”Det blir värdigt”

Nygren är nöjd med hur produktionen har hanterat Wadlings död.

– Det blir fint, det blir värdigt och han finns på något sätt med i alla program. Jag tycker faktiskt det blir bra. Det är lite speciellt när man spelar upp låtar av någon som inte är där. Men alla på plats upplevde det också som värdigt.

Freddie Wadling dog den 2 juni i år, 64 år gammal. Han hade svåra ryggproblem sedan födseln och de sista åren brottades han med lungsjukdomen KOL.

”Så mycket bättre” har säsongspremiär i TV4 på lördag klockan 20.00.

ARTIKELN HANDLAR OM