Claes ska styra upp krogar i tv

avErik Åberg

TV

Är kompis med Zlatan: Vill inte prata om det

1 av 4 | Foto: Martin Strandberg/TV3
Claes Claesson.

”Kniven mot strupen” får en ny programledare.

Zlatans kompis Claes ”Svartzonker” Claesson tar över som restaurangcoach.

– Det är jävligt spännande och en ny utmaning, säger han.

I höst har TV3:s ”Kniven mot strupen” säsongspremiär. Men programmet där restaurangägare behöver hjälp har förnyats.

I stället för Alexander Nilson är det fiskeprofilen, kocken och Zlatans kompis Claes ”Svartzonker” Claesson som tar kommandot.

Sin vänskap med fotbollsstjärnan är dock inget han vill gå in på.

Oftast har ”Svartzonker” synts i morgonsoffor eller i restaurangköken. Men nu kliver han fram ur bakgrunden och in i centrum.

– Jag har ett stort ansvar. Jag går in och hjälper krögare som behöver hjälp, de kanske blöder pengar. På så sätt är det på riktigt, säger han.

”Tror inte på att skälla”

Inför säsongsstarten av programmet valde TV3 att fräscha upp formatet, och valet föll på Claesson.

– Vi ville förnya formatet och föll för Claes Claessons rättframma stil. Han är kunnig och tuff men har ändå en varm framtoning gentemot de krögare han hjälper. Vi är jätteglada över Alexander Nilssons insatser i ”Kniven mot strupen” men det är vanligt att man byter profil för att förändra programmet något. Det gör vi till exempel också med ”Du är vad du äter” som kommer tillbaka i höst men med Annika Sjöö som programledare, säger Susanne Nylén, presschef på TV3.

Claes Claesson planera att bemöta krögarna på ett helt nytt sätt.

– Skillnaden mellan mig och de tidigare är att jag har jobbat som pedagog i många år. Jag tror inte riktigt på att skälla på folk när de har gjort fel. Gordon Ramsay och alla andra som haft rollen har gjort på sitt sätt och jag på mitt, säger han.

Gör tv om fiske

Claes har jobbat inom branschen ända sedan han var 16 år, och vet vad som behövs för att en krog ska fungera. Men han var tydlig med att programmet inte skulle vara iscensatt innan han hoppade på projektet.

– Jag var klar med det från början. Det var inget jag hymlade med. Jag har en helt annan approach, säger Claes.

Förutom TV3-programmet är ”Svartzonker” också aktuell med ”Fiskefeber” på Kanal 5. Ett ämne han kan så pass bra att han fått ett smeknamn därifrån.

– Det är ett flugmönster som jag fastnade för. Det rör sig bra i vattnet, väldigt fisklikt och otroligt effektivt. När jag sen började bygga beten och vinna tävlingar kändes det fånigt att signera mina trädrag med Claes, så då skrev jag ”Svartzonker” i stället. Det rullar rätt fint i munnen också.

ARTIKELN HANDLAR OM