Hugh Grant

Brutalt underhållande Hugh Grant i ”En engelsk skandal”

Av: 

Karolina Fjellborg

Hugh Grant i ”En engelsk skandal”.
Hugh Grant i ”En engelsk skandal”.

TV

TV-RECENSION Hugh Grant briljerar som en högt uppsatt politiker som försöker få sin före detta älskare mördad, i verklighetsbaserade ”En engelsk skandal”.

Betyg: 4 av 5 plus
En engelsk skandal
SVT
Miniserie i tre delar
Av Russell T Davies, med bl a Hugh Grant, Ben Whishaw, Alex Jennings, Monica Dolan, Alice Orr-Ewing, Jonathan Hyde och Eve Myles.


DRAMA Tre rappa timmar, baserade på den häpnadsväckande, sanna historien om en politiker som i slutet av 70-talet ställdes inför rätta för att ha försökt få sin före detta älskare mördad.
"A very English scandal", som nyligen knep tre Golden Globe-nomineringar, är en brutalt underhållande, lika delar fascinerande, dråplig och förfärlig, och ja, väldigt engelsk, titt på politik, klass och homofobi – skriven av Russell T Davies och regisserad av Stephen Frears.
Hugh Grant spelar, och har uppenbarligen otroligt roligt i rollen som, Jeremy Thorpe, som var partiledare för Liberal Party 1967-1976, men fick kliva av sin post när hans förflutna kom ikapp honom och en skandal modell omöjligare att återhämta sig från briserade.
Vägen till skandalen startar i början av 60-talet, då den liberale parlamentsledamoten Thorpe träffar den yngre, psykiskt inte helt stabile stallpojken Norman Josiffe (Ben Whishaw) och inleder ett förhållande med honom, i en tid då homosexuella handlingar fortfarande är olagliga i England.
Några år senare vill Thorpe gå vidare, och med hjälp av sin kollega och vän Peter Bessell (Alex Jennings) försöker han köpa Josiffes tystnad. Han lyckas bli partiledare och gifter sig, för syns skull.
Men Josiffe, som nu har bytt efternamn till Scott, känner sig illa behandlad och fortsätter att spöka i Thorpes liv – och efter åratal av oro för att bli avslöjad bestämmer sig Thorpe för att lösa problemet genom att låta mörda Scott.
Ett tilltag som misslyckas kapitalt.
"En engelsk skandal" omfamnar den svarta komedin i den här bisarra historien, samtidigt som den sätter fingret på det förnäma brittiska etablissemangets hyckleri och trångsynthet.
Tempot är föredömligt, Whishaw, Jennings och Monica Dolan (som spelar Thorpes andra hustru Marion) är alla lysande – och Grant är rena rama brakfesten att bevittna. Han spelar huvudrollen med en kombination av humor, slughet, charm, byxångest och förbluffande rättframhet, som gör hans Thorpe till en manipulativ buffel med förvånansvärt många sympatiska drag.


”En engelsk skandal” har premiär i SVT den 16 december.

Se det här också: Vill du se Ben Whishaw i en helt annan typ av olycksalig homosexuell kärlekshistoria? Se "London spy", som finns på Netflix.


Visste du att... Patrick Süskinds bok "Parfymen – berättelsen om en mördare", som filmatiserades 2006 med Ben Whishaw i huvudrollen, nu även har blivit en tysk tv-serie? Svensk premiär blir det på Netflix den 21 december.


Just nu... spelar Hugh Grant in Guy Ritchies "Toff guys", mot bland andra Matthew McConaughey, Colin Farrell och Michelle Dockery.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Sista chansen! 25% rabatt på makeup för alla hudtyper från IsaDora

Extern länk från MEDS

Shoppa här!


Publisert:

LÄS VIDARE

STOR GUIDE: 55 tv-serier att streama hösten 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Hugh Grant

Tv-serier

Stephen Frears

Ben Whishaw

Tv-recensioner