Erik Haag: Vi är sjuka i huvudet

”Historieätarna” frossar i rutten mat, fajtas mot löss och är fulla på jobbet

Lotta Lundgren och Erik Haag ger sina kroppar till SVT:s tidsresa.

De hinkar enorma mängder alkohol, frossar i rutten mat och ålar sig i tidsenliga kläder.

– Vi är ju sjuka i huvudet, säger Erik Haag, ­aktuell med ”Historie­ätarna”.

Tänk dig att resa tillbaka till 1700-talet.

Kul, kanske du tänker.

Tills du är indragen i slagsmål och blir serverad mule.

Lotta Lundgren, 41, och Erik Haag, 45, upplever ­dåtiden i ”Historieätarna” i SVT. Under sex avsnitt, äter de sig igenom Sveriges historia varje torsdagskväll.

Och programledarduon gick verkligen all in.

– Vi är ju sjuka i huvudet, så mycket vi bara kunde försökte vi vara så tids­enliga som möjligt. Men i vissa musei­lägenheter fick vi till exempel inte sova över, säger Erik Haag.

Torkad anka

Kosten innebar allt från torkad anka och griljerad grävling till 1970-talets ­pulvermat.

– På 1600-talet hade de ju förstås inte ätit sin torkade anka medan tv-teamet ­sitter intill och äter indisk hämtmat, säger Lotta Lundgren.

En hel del alkohol har det blivit också. Under vissa epoker har de bytt ut vatten mot alkohol.

– Man drack mycket förr i tiden för att stå ut, det ­behövdes för att man ­skulle klara av att bo i ett 14-­gradigt slott, man ville lindra smärtan från sprickor i händerna, blåsor i munnen. I vår tid klarar vi oss ­utan alkohol, säger Lotta.

Erik Haag berättar att ”Historieätarna” har medfört att han känner sig bortskämd i nutiden.

– Jag har möjlighet att ge barnen mat som de äter glatt varje dag, de kan gå i skola och vårdas på sjukhus. Man tänker ”hur kommer det sig att vi får ha det så här bra?” när man förstår att människorna förr älskade sina barn på samma sätt, men att de inte kunde ge dem mat eller möjlighet att gå i skola. Man blir ödmjuk.

”Jag har haft löss”

Det finns också ett helt gäng baksidor med att leva som förr.

– Vi har kräkts, sovit ­dåligt, haft huvudvärk, varit bakfulla, jag har haft löss och fått skavsår av kor­setter, men om inte jag gör det, hur ska då tittarna veta hur det var? frågar Lotta och fortsätter:

– Det här har varit en unik chans och man vet att det bara är en vecka tills man står hemma och ångar torsk som vanligt igen.

Erik och Lotta om ...

... att äta ALLT

– Man kan inte säga att det var någonting som var värst. Varje epok har sin ­särart och har varit ett äventyr i sig. Man anpassar sig så fort också, bara efter ­någon dag så tycker man inte alls att någonting är konstigt knäppt eller absurt, säger Lotta.

... tråkigaste epoken

– 1700-talet var rätt torrt. Man såg ut som Snoddas och åt bara ­margarin, säger Erik.

... att vara full på jobbet

– Att vara full på jobbet behöver ­inte ­vara sämre än att vara nykter. Allt har sin plats i vår tid. Ser man till hur det var på 1700-­talet är det fullständigt ­logiskt att dricka dygnet runt och äta mule, säger ­Erik.

Publisert: