Slipad produktion och hygglig jury i vinnande ”Idol”

TV

TV-KRÖNIKA TV4:s stora nöjesbulldozer "Idol" har börjat röra på sig – och visar musklerna direkt.

SVT:s nya fredagsunderhållning "Alla för en" lär få en tuff höst.

Under några år kändes "Idol" i princip slut som artist – men förra hösten hände det något.

Programledaren Pär Lernström fick sällskap av Gina Dirawi (alltid ett ess på direktsändningar, såväl som på att väcka reaktioner) till fredagsfinalerna. Chris Kläfford dök upp och sken efter ett gäng rätt bleka artistårskullar. Och jurykonstellationen Anders Bagge, Nikki Amini, Alexander Kronlund och Kishti Tomita funkade, med sin mix av gammalt och nytt, sött och lite saltare, bättre än kanske någon tidigare.

Inte minst satt det fint att få återse Tomita – den första jurygenerationens största personlighet och kvinnan bakom merparten av programmets kändaste klipp och sägningar.

Foto: TV4.
Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Nikki Amini och Anders Bagge i ”Idol 2018”.

I år kör man klokt nog samma upplägg, och premiären från Göteborg hade det mesta av det man vill ha i det här sammanhanget. Tårar, nervositet, passion, livsöden, och framför allt ett par av de beryktade hallelujaögonblicken (Bragi!).

Juryn var på bra och bjussigt humör, och man tackar för att själva pajas- och kufbiten numera är nedtonad. (Tiderna förändras, och att håna tonåringar med dålig självinsikt klär få tv-personligheter i dag, även om just själva ”mobbnings-tv”-biten och den stora mängden skämskuddekrävande auditions från början onekligen var en av hörnstenarna i hela "Idol"-bygget.)

Visst återstår det att se om man kan vaska fram någon riktig stjärna à la glansdagarna, men produktionen är i alla fall slipad till tusen, och frågan är om SVT har något att sätta emot.

"Alla för en" – en frågesport efter den amerikanska förlagan "Hollywood game night", med Katrin Sundberg som programledare – drar i gång om ett par veckor och kommer alltså att ligga mot fredagsfinalerna klockan 20. Men vi som minns hur kvaliteten har varit på SVT:s nya helgunderhållningsförsök de senaste åren (även om man kanske helst vill glömma) vet bättre än att vänta oss någon vidare rökare i fredagsmyskrysset.

Visserligen har SVT den gamla pålitliga trotjänaren "Skavlan" att sedan håva in den mognare publiken med klockan 21 – men slaget om de chipsätande barnfamiljerna, de yngre tittarna och sociala medier-engagemanget lär bli en promenad i parken för TV4.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Här är idolerna som inte vann - men som blev stjärnor ändå 00:47

avKarolina Fjellborg

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2018

Idol

TV4