Ranelids krav – få attackera ’lögnarna’

avMartin Ekelund, Martin Gustafsson

Hotade lämna ”Stjärnorna på slottet” – om SVT klippte bort hans påhopp

1 av 4 | Foto: LOTTE FERNWALL
Björn Ranelid ställde som krav att inslaget där han hoppar på personer som han anser har skadat honom genom åren visas. ”Börjar de klippa i mitt program så blir det inget program med mig. Då vill jag inte vara med”, säger han.

I kväll går Björn Ranelid till rasande attack mot flera kända svenskar.

Författaren hotade att lämna ”Stjärnorna på slottet” om SVT tog bort påhoppen.

– Börjar de klippa i mitt program så blir det inget, säger han.

Björn Ranelid naglar fast kameran med blicken.

– Från och med den 25 augusti 2009 så knäcker jag imaginärt ryggen på er, säger han i sammanbiten ilska i kvällens ”Stjärnorna på slottet”.

Frontalangreppet är riktat till den långa rad av människor han anser har skadat honom genom åren.

Lång bitter fejd

I skottlinjen för utbrottet hamnar bland andra Expressens före detta kulturchef Per Svensson, kriminologen Leif GW Persson och journalisten Linda Skugge, som recenserade Ranelids bok ”Kvinnan är första könet” 2003.

Recensionen utlöste en lång och bitter fejd mellan Ranelid och Skugge och i kvällens program kallar han henne för ”lögnhals” och en kvinna som ”inte klarar av sinnlighet och kärlek”.

Med sitt utspel vill Björn Ranelid ge tillbaka och ”täppa till truten på belackarna”.

Därför krävde han att alla hans angrepp skulle tas med i programmet.

– SVT får inte hålla på och ta bort det som jag säger om Skugge och andra.

– Börjar de klippa i mitt program så blir det inget program med mig. Då vill jag inte vara med, säger han.

”Det ska in”

Det var ett krav?

– Ja, jag sa till efteråt att det här om de som ljuger om mig, det ska in. Det finns inga förbarmande omständigheter. Nu ska jag säga de här orden.

Ranelids ultimatum bekräftas även av flera av de andra deltagarna. Men Tina Graffman, producent på produktionsbolaget Meter, vill inte kännas vid något ultimatum.

”De vågar öppna sig”

– Jag kan säga så här att vi och SVT har final-cut, det är inte så att de får ställa några sådana krav. Men jag tycker att programmet är helt unikt. Det här är ett forum där de vågar säga vad de tycker och tänker. Det tycker jag är stor tv, att de vågar öppna sig och pratar om sådant som har gjort dem illa.

Björn menar att han ställde ett ultimatum?

– Det är hans version och får stå för honom. Jag har klippt ett program och när han tittade på det så var han förtjust i det, därefter har vi inte gjort några förändringar.