HBO Max (tidigare HBO Nordic)

Romantisk tvåmansshow som trasslar in sig efter en pangstart

Så bra är nya HBO-serien ”Run”

Av: 

Karolina Fjellborg

”Run”
”Run”

TV

TV-RECENSION Två människor som var tillsammans för 17 år sedan släpper allt för att återförenas på ett tåg.

Den nya HBO-serien ”Run” är en tvåmansshow med en svindlande romantisk, eskapistisk premiss. Som tyvärr slarvas bort en aning.

Betyg: 3 av 5 plus
Run

HBO Nordic
Del 1-5
Av Vicky Jones, med bl a Merritt Wever, Domhnall Gleeson, Rich Sommer, Archie Panjabi, Tamara Podemski, Phoebe Waller-Bridge.


ROMANTISK THRILLERKOMEDI Vicky Jones – som har jobbat med flera serier tillsammans med den mer eller mindre geniförklarade ”Fleabag”-skaparen Phoebe Waller-Bridge (som är exekutiv producent och även gör en gästroll här) – har skapat den här nya HBO-serien, som blandar romantik, thriller och svart komedi.
Domhnall Gleeson och Merritt Wever, som på senare år har seglat upp som en riktig stjärna i Netflix-serierna ”Godless” och ”Unbelievable”, briljerar och har perfekt kemi i vad som i princip är en tvåmansshow om det före detta, men ändå inte riktigt färdiga, kärleksparet Billy Johnson och Ruby Richardson.
De två var tillsammans under collegetiden. Men innan de gick skilda vägar slöt de en pakt, som gick ut på att om en av dem någon gång i framtiden sms:ade ordet ”RUN”, och den andra svarade likadant, skulle de släppa allt, ses på Grand Central i New York och resa med tåg genom USA tillsammans.
Något som alltså händer nu, 17 år senare.
Det är en riktigt bra premiss. En pigg variant på ett ganska klassiskt romcom-upplägg och en lockande fantasi i medelåldersvardagen. Och ”Runs” inledning är också urstark – svindlande romantisk och smittande intensiv med klara screwball-kvaliteter och två starka karaktärer som man blir omedelbart intresserad av att veta mer om.
Man fastnar snabbt – även om ”Run” har så bråttom att rusa iväg att den tittare som inte har läst om serien på förhand riskerar att bli förvirrad. Det tar ett bra tag innan själva sms-pakten faktiskt klargörs.
Det som efterhand gör att serien går från smått underbar till bara stabilt underhållande är dock att den inte koncentrerar sig på relationen mellan Billy och Ruby och all potential som finns i den, i krocken mellan eskapism och realism, utan byter fokus och blir allt mer av thrillerhärva och actionkomedi.
”Run” spårar aldrig, i alla fall inte under de fem avsnitt som gjorts tillgängliga för recension, direkt ur. Men ju längre tågresan fortskrider, desto mer påtaglig blir känslan av att det bästa ligger bakom en.


”Run” har premiär på HBO Nordic den 13 april.


Se även... de andra serier som Vicky Jones och Phoebe Waller-Bridge har jobbat tillsammans med; ”Crashing” (Netflix), ”Killing Eve” (HBO Nordic) och ”Fleabag” (Amazon Prime Video).


Visste du att... Domhnall Gleesons pappa Brendan Gleeson spelar Donald Trump i kommande miniserien ”A higher loyalty”?


Just nu... är Phoebe Waller-Bridge även aktuell som en av manusförfattarna bakom nya Bond-filmen ”No time to die”, som ser ut att få premiär till hösten.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten


Publisert:

LÄS VIDARE

Julens bästa streaming – 30 nya filmer och tv-serier

ÄMNEN I ARTIKELN

HBO Max (tidigare HBO Nordic)

Tv-serier

Tv-recensioner

Phoebe Waller-Bridge

Domhnall Gleeson