Underhållande om självupptagna musiker och ängsliga chefer

”Orkestern”.
”Orkestern”.

TV-RECENSION ”Borgen”-skaparen Adam Price gör ett satiriskt nedslag bakom kulisserna på en stökig symfoniorkester.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Orkestern

SVT

Säsong 1

Av Adam Price och Mikkel Munch-Fals, med bl a Rasmus Bruun, Frederik Cilius Jørgensen, Neel Rønholt, Lise Baastrup, Emma Sehested Høeg, Caspar Phillipson, Ina-Miriam Rosenbaum.


DRAMAKOMEDI I höstas beslöt det danska public service-bolaget DR att skjuta upp premiären av den här satiriska dramakomedin av ”Borgen”-skaparen Adam Price, då en skandal kring sextrakasserier inom DR:s flickkör Pigekoret hade briserat några månader tidigare. Tidpunkten ansågs vara fel för att ”sända en serie om ämnen som sexism, makt och obalanser i den musikaliska världen”. 

Kanske var beslutet passande. Kanske – lutar jag åt efter att ha sett serien – var det onödigt ängsligt.

”Orkestern” utspelar sig bakom kulisserna på Köpenhamns symfoniorkester, där den oerhört konflikträdde Jeppe (Rasmus Bruun) tillträder som biträdande chef och hamnar i ett getingbo fullt av, som hans överordnade Gertrud (Lise Baastrup) uttrycker det, ”narcissister med dålig självkänsla och egoister som ska försöka samarbeta”.

Den huvudsakliga konflikten står mellan den självgode försteklarinisten Simon (Caspar Phillipson) och den bittre andreklarinisten Bo (Frederik Cilius Jørgensen), som fortfarande bor hemma hos mamma (Ina-Miriam Rosenbaum) och har allmänt svårt att uppföra sig som folk.

Men små bränder att släcka uppstår överallt och hela tiden. Även hemma hos Jeppe, där frun (Neel Rønholt), som är orkesterns jurist, tittar djupt i glaset och har misstänkt många möten utanför arbetstid, och dottern (Esther Wanda Flagstad) visar tecken på att inte förstå grundläggande kroppsliga gränsdragningar.

Metoo berörs, men inte i form av faktiska sexuella trakasserier inom orkestern, utan mer som ett vapen manliga rivaler emellan, i en organisation som är livrädd för skandaler.

”Orkestern” är inte det provokativa sprängstoff som åtminstone jag hade hoppats på. Men väl en underhållande arbetsplatskomedi med fingret på samtidspulsen, välskriven dialog och många roliga skådespelare.


”Orkestern” har premiär på SVT Play den 10 juli.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE