Danska stjärnskottet i nya thrillerserien ”Red election”

Av:  TT

När pandemin slog till i mars 2020 hade Victoria Carmen Sonne precis påbörjat inspelningen av thrillerserien ”Red election” i Dublin. Inte förrän i augusti kunde man återuppta inspelningen av berättelsen om en dansk och en brittisk agent som försöker stoppa en terrorattack.

Två på ytan helt olika kvinnor står i centrum för Viaplay-serien – Secret Service-agenten Beatrice Ogilvie (Lydia Leonard) och hennes danska motsvarighet Katrine (Victoria Carmen Sonne). Men i försöken att förhindra terrorattentatet måste det omaka paret lära sig att samarbeta.

Handlingen pendlar mellan bland annat London och Köpenhamn, men allt är filmat på Irland. Victoria Carmen Sonne har tidigare beskrivit sin rollfigur som ”fylld av både sorg, avsky och kärlek” och uppskattar att att ha fått dyka in i den komplexiteten och att dessutom ha fått göra fysiskt ansträngande scener.

– Jag fick göra en del actionscener, det gillar jag, säger hon till TT via Zoom från Köpenhamn.

Var ”shooting star”

Hennes hittills mest uppmärksammade roll är den i Isabella Eklöfs omtalade film ”Holiday”. Vid filmfestivalen i Berlin 2020 var Victoria Carmen Sonne Danmarks ”shooting star”, och i mars åkte hon till Dublin för att filma ”Red election”. Två veckors jobb – och sedan pandemistopp.

– Så jag åkte hem till Danmark igen och var ute på landet hos en klippare och satt och arbetade där. Det var en rätt speciell tid.

På hösten kunde man börja spela in igen, och förhoppningen är att det ska bli en säsong två. Så Victorias rollfigur överlever?

– Det vet man inte. Det kan ju bli en ny säsong ändå, säger hon och skrattar.

”Har inget emot kommersiellt”

Vid Berlinfestivalen sade hon att hon efter många ”smala” filmer gärna ville göra någonting kommersiellt. Och jo, ”Red election” är just ett sådant projekt.

– Jag har inget emot att göra något kommersiellt, inte heller att göra något smalt, så länge jag connectar med historien och de människor jag ska skapa den med, förtydligar hon.

Det samma gäller genren, action eller arthouse spelar ingen större roll – men däremot har hon ingen lust att göra något från utgångspunkten att det ska provocera tittaren.

– Det viktiga är att jag får arbeta med människor jag tycker om och som är intressanta, ärliga och har något att säga. När jag mött människor i arbetet, som velat presentera projekt, eller i mitt privatliv, som bara velat provocera, då vill jag inte vara med. De vill bara provocera för att få uppmärksamhet.

Film med Silvana Imam

Det är underbart att få ett erkännande för det man gör, konstaterar hon. Men roligast är ändå att få göra film och få människor att reagera.

– Det tror jag man kan få människor att göra även när man gör en komedi och skrattar. Det viktiga är att jag trivs med dem jag jobbar med. Att få en massa beröm är lite abstrakt, men det är trevligt att bli erkänd för de filmer jag gör.

Efter ”Red election” har hon tillsammans med den svenska hiphopartisten Silvana Imam gjort den norska filmen ”Explosioner i hjärtat”. Och framför sig har hon olika projekt i utveckling.

– Allt beror ju på hur det går i branschen nu.

Publisert:

LÄS VIDARE