Mejla

Karolina Fjellborg

Hur många tokroliga kändisfamiljer klarar Sverige?

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Daniel Stigefelt/TV3.
Magdalena och Hannah Graaf.

TV-KRÖNIKA Hur många härligt galna, frispråkiga, helsnurriga och högljutt garvande kändisfamiljer tål svensk tv?
Det kan man fråga sig, när ”Systrarna Graaf” har premiär i TV3 – och känns som en enda lång déjà vu.

Det är inte det att systrarna Magdalena och Hannah Graaf, som alltså är de senaste i raden av kändisar som vill visa upp sina liv i tv, inte lämpar sig för formatet.

De har ett förflutet som kittlar med både 90-talsnostalgi och naket, de är snygga, de har en syskonrelation som verkligen känns genuin, de har stora familjer med massor av ungar, och på en kant finns ett känt ex. Magdalena har dessutom en förmåga att kännas naturlig framför kameran, även om Hannah verkar få jobba lite mer.

Det är det att man börjar kunna det här nu. Eller snarare redan har kunnat det ett bra tag.

Efter ”Parneviks” kom ”Wahlgrens värld”, och sedan skulle alla ha sin egen serie. Följde gjorde bland annat ”Lailaland”, ”Cirkus Bagge”, ”Hyséns”, ”Familjen Lundell” och ”Lance vs livet”. (Alltså Magdalenas sons serie, som skvallrade om att även hans mamma snart skulle pröva reality-tv-lyckan eftersom hon betedde sig lite som den där hackspetten i Kalle Anka på julafton, som ofta och gärna dyker upp i bild.)

Vissa av de här serierna har varit bra, vissa okej, andra mest poänglösa och ytterligare andra direkt gräsliga (jag tittar på dig Anders Bagge), men gemensamt för dem alla har varit att de kämpar med en slags oxymoron-hake, där det handlar om att uppträda spontant i uppenbart arrangerade situationer.

Något som har lett till en veritabel kapprustning i kändistokerier och noggrant kalkylerade ”galna upptåg”, som börjar kännas aningen tröttsam.

Så när TV3 skriver i sitt pressmeddelande att systrarna Graaf ”ställer sig framför kameran för att bjuda in oss i deras fartfyllda, skämtsamma och smått galna liv”, att Magdalena ska muntra upp Hannah ”med vässat munläder och galna upptåg” och att i ”premiäravsnittet kissar Hannah nästan på sig av skratt”, och programmet sedan börjar med att Magdalena säger saker som ”att vakna upp i vår familj är som att vakna upp i manegen hos Cirkus Scott” och ”vi öppnar portarna och bjuder in alla till vårt härliga, lite smått galna liv”... Ja, då vill man bara skrika att JAAAA VI HAR FATTAT, HÄR BLIR DET TOKIGT OCH NI ÄR FÖR JÄVLA HÄRLIGA! NI OCKSÅ!

Sedan var faktiskt inte premiären av ”Systrarna Graaf” bara tramsig. När Lance Hedman Graaf dansade för sin bortgångne bror i ”Let's dance” och Magdalena var på plats i publiken blev det allvar och fint och tungt för en stund. Men att tyngdpunkten kommer att ligga på det numera bättre begagnade upplägget kända-människor-flamsar-runt-i-sina-hem-plus-gör-utflykter är uppenbart.

Tydligen ska systrarna ha fått frågor om att göra en realityserie om sina liv flera gånger tidigare.

Kanske skulle de ha tackat ja då i stället för nu, så hade de sluppit bli sist på bollen.


”Systrarna Graaf” har premiär i TV3 den 29 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


avKarolina Fjellborg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM