Nya juryn är ingen hit

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

De största artisterna i "Idol" kom fram under gamla juryns tid: Vi var mer fokuserade på unika talanger

1 av 3 | Foto: Danny Saucedo, Darin, Agnes och Loreen vaskades fram genom ”Idol”...

"Idol" banade väg för flera av dagens största svenska artister.

Men sedan jurybytet ­inför femte säsongen har de stora succéerna ute­blivit.

– Vi var otroligt fokuserade på att hitta unika ­talanger och inte lika mycket på att göra bra tv, säger forna jurymedlemmen Kishti Tomita.

I kväll höjs insatserna.

Under kvalveckan i TV4:s "Idol" ska 20 talanger bli tolv. Juryn tror att ­flera deltagare har potential att bli stora, internationella artister.

Men en titt bakåt i "Idol"-historien talar inte till den nya juryns fördel. Av de ­tidigare "Idol"-eleverna som fått stora framgångar är majoriteten artister som den gamla juryn, Peter Swartling, Daniel Breitholtz, Kishti Tomita och Claes af Geijerstam, lyfte fram 2004-2007.

Fick USA-kontrakt

Darin sålde platina, Agnes fick USA-kontrakt, Danny Saucedo toppade svenska singellistan och Loreen vann Eurovision song contest.

– Ju mer man vaskar guld i samma ström, desto mindre guld finns det varje gång man lyfter på vaskpannan. Det finns inte hur många superstjärnor som helst i Sverige, säger Claes af ­Geijerstam.

Även Kishti Tomita har lagt märke till skillnaden.

– Det är klart att jag har noterat hur bra det gick för "våra" artister och att det ­inte har varit på samma sätt sedan dess. Vi var otroligt fokuserade på att hitta unika talanger och inte lika mycket på att göra bra tv, ­säger hon.

Andra kompetenser

Enligt Peter Swartling ­hade den gamla juryn andra kompetenser än den nuvarande, som består av Alexander Bard, Anders Bagge och Laila Bagge Wahlgren.

– En orsak till vår framgång var att vi tittade på ­artister utifrån ett skiv­bolagsperspektiv. Icke att förglömma så är de andra ­juryerna låtskrivare, producenter och artister. Det gör att vi har helt olika sätt att se på saker och ting, säger han.

Han tar Anders Bagge, som skrivit låtar åt flera världsstjärnor, som exempel:

– En duktig låtskrivares kunskap är att skriva en bra låt. Att sitta och säga att "det här är en bra artist som kan sälja", det har en helt annan bedömningsgrund än att skriva en bra låt till Céline Dion. Det kommersiella är att hitta stjärnor som skivbolagen kan sälja på, säger han.

Alexander Bard håller ­inte alls med:

– Det är tvärtom. Det går inte att vara mer förankrad i musikbranschen än vad vi i den nya juryn är. Det är omöjligt, vi är etablissemanget. Jag tror nog att ­Peter ska se upp med det där, säger han.

”Kan ta några år”

Samtliga i den nuvarande juryn tror att de visst har hittat lika stora talanger – men att det tar tid innan det riktigt breda genombrottet kommer.

– Bara för att det är tyst ett litet tag innebär det ­inte att man är borta. Det kan ta några år innan man hittar rätt. För flera av dem som slog igenom som var med under de ­första "Idol"-åren har det varit så, inte minst för ­Loreen, säger Laila Bagge Wahlgren.

Så har juryn sett ut genom åren

Idol 2004-2006: Peter Swartling, Daniel ­Breitholtz, Kishti Tomita, Claes af Geijerstam.

Idol 2007: Peter Swartling, Daniel Breitholtz, Kishti Tomita. Idol 2008-2010: Anders Bagge, Laila Bagge Wahlgren, Andreas Carlsson.

Idol 2011: Anders Bagge, Laila Bagge Wahlgren, Alexander Bard, Pelle Lidell.

Idol 2013: Anders Bagge, Laila Bagge ­Wahlgren, Alexander Bard.

Så ser ställningen ut mellan gamla och nya juryn

Gamla juryn 2004-2007:

Agnes Carlsson:

Vann Idol 2005. 2009 släpptes singeln ”Release me” som sålt i närmre en miljon exemplar världen över. Låten tog sig in på topplistor i USA, Storbritannien och Tyskland. Har släppt tre album och sålt dubbel platina. Agnes uppträdde 2010 på kronprinsessan Victorias bröllop och medverkar i höst i "Så mycket bättre".

Darin Zanyar:

Kom tvåa i "Idol 2004". Har släppt sex album, varav fem legat etta på försäljningslistan. Darin har jobbat med producenter som Red One, Max Martin och Jörgen Elofsson och har skivkontrakt i Tyskland och Schweiz. Darin har även sommarpratat, skrivit vinnarlåten till "Idol 2011" och deltagit i "Så mycket bättre".

Loreen Talhoui:

Kom fyra i "Idol 2004". Vann 2012 Eurovison Song Contest med låten Euphoria, där hon slog rekord i antal tolvpoängare. Har tävlat i Melodifestivalen två gånger och blev 2012 den artist som vunnit med flest röster någonsin, 670 551. "Euphoria" toppade Itunes i 21 länder i Europa.

Måns Zelmerlöw:

Kom femma i "Idol 2005". Har två gånger varit i final i "Melodifestivalen", släppt två album och haft huvudrollen i flera musikaler. Var programledare för "Allsång på Skansen" i tre år och har även lett "Melodifestivalen". Spelar nu i musikalen "Spök" med Lena Philipsson och släpper snart sin tredje skiva.

Amanda Jenssen:

Kom tvåa i ”Idol 2007”. Har släppt tre album, varav debutskivan Killing my darlings sålde dubbel platina. Flera singlar har legat etta på svenska försäljningslistan. Har vunnit två Rockbjörnar, två Grammisar och sommarpratat i P1.

Ola Svensson:

Kom åtta i "Idol 2005". Har gett ut tre album och elva singlar, varav åtta toppat den svenska singellistan. Han har 14 Rockbjörns- och Grammisnomineringar och flera vinster. 2011 tog sig singeln "All over the world" in på amerikanska Billboardlistan. Driver skivbolaget Oliniho Records och sålde nyligen guld i Italien.

Danny Saucedo:

Kom sexa i "Idol 2006". Har släppt tre album som soloartist och tre med gruppen E.M.D. Singeln "If only you" toppade listor i Ryssland och Japan 2007 och blev årets mest spelade låt i radio. Har deltagit i Melodifestivalen tre gånger och även lett programmet 2013.
 

Erik Segerstedt:
Kom tvåa i "Idol 2006". Har släppt ett soloalbum och tre med E.M.D. Gruppens låt "Jennie let me love you" utsågs till Årets låt på Grammisgalan 2008. Albumet "A state of mind" sålde platina och samtliga singlar toppade Sverigelistan. Erik har deltagit i Melodifestivalen två gånger.

Fler: Sebastian Karlsson, Sibel Redzep, Daniel "The Moniker" Karlsson, Mattias Andréasson, Daniel Lindström, Markus Fagervall, Marie Picasso.

Nya juryn 2008-2013:

Robin Stjernberg:

Kom tvåa i "Idol 2011". Vann Melodifestivalen 2013 och representerade Sverige i "Eurovision song contest" med låten "You". Släppte 2012 ett coveralbumet "My versions" med låtar från Idol-tiden. Andra albumet "Pieces" släpptes sommaren 2013 och sålde guld första dagen.

Andreas Weise:

Kom femma i "Idol 2010". Ledde 2012 "Så ska det låta":s webbsändningar. Året innan deltog han i TV4:s "Let's dance". Släppte 2012 singeln "Another saturday night", som är en cover på Sam Cooke-låten från 1963, och ett självbetitlat album. Har medverkat i "Diggiloo"-turnén och deltar just nu i TV4:s "Körslaget".

Linnea Henriksson:

Kom fyra i "Idol 2010". Släppte 2012 albumet "Till mina älskade och älskare", som hon skrev tillsammans med Orup. Vann 2012 priset Årets artist på P3 Guld-galan. Sommaren 2013 var Linnea Henriksson förband till Gyllene Tider under deras Sverige-turné. 

Moa Lignell:
Kom trea i "Idol 2011". Släppte 2012 singeln "When I held ya" och senare albumet "Different path". Albumet tog sig in på en andraplats på svenska albumlistan. Utsågs till Årets nykomling på Rockbjörnen-galan 2012.

Tove Styrke:

Kom trea i "Idol 2009". Släppte 2010 ett självbetitlat album med singlarna "Million pieces" och "White light moment". New York Post listade samma år Tove Styrke som en av de tio mest intressanta artisterna inför 2011. Ställde 2012 in hela sin turné på grund av utbrändhet.

Anna Bergendahl:

Kom femma i "Idol 2008". Vann "Melodifestivalen 2010" och representerade Sverige i "Eurovision song contest" där hon åkte ut i semifinalen. Släppte 2010 albumet "Yours sincerely" som tog sig in på förstaplatsen på Sverigetopplistan. Andra albumet "Something to believe in" släpptes 2012.
 

Fler: Erik Grönwall, Amanda Fondell, Calle Kristiansson, Kevin Borg, Jay Smith, Johan Palm, Eddie Razaz.

Publicerad:

LÄS VIDARE