Lyckad filmatisering av självbiografisk bok

Pappa och vi

TV

Bra bok, bra pjäs, bra film. Den kombinationen är ovanlig, men gäller i det här fallet. Clarence Day (1874–1935) skrev boken, en vemodigt ironisk och självbiografisk roman med den patriarkaliske pappan som huvudperson.

Historien utspelas i sekelskiftets New York.

Sedan blev det en framgångsrik Broadway-pjäs. Och efter det kom denna film, skickligt regisserad av Michael Curtiz (1888–1962). Han var en av 1930- och 1940-talens främsta regissörer, med Oscarsvinnande ”Casablanca” (1942) som mest kända film.

Pappan som styr och ställer i filmen spelas av William Powell (1892–1984), som Oscarsnominerades för rollen.

(Life with father, 1947)

TV 4 13.00

Midnight Express

En stark och omskakande thriller med verklighetsbakgrund.

Amerikanen Billy Hayes var en student som arresterades på Istanbuls flygplats då han försökte smuggla ut hasch ur landet. Han dömdes till tjugo års fängelse, men den både fysiskt och psykiskt tuffa miljön i ett turkiskt fängelse höll på att knäcka honom ...

Engelsmannen Alan Parkers (Mississippi brinner, The Commitments, Evita) film är kraftfull, våldsam och kontroversiell. På sin tid anklagades den för att vara rasistisk i sin skildring av turkarnas brutalitet.

Huvudrollsinnehavaren Brad Davis fick aldrig, trots att han var strålande i huvudrollen, några riktigt lika bra roller senare i karriären. Han dog i aids 1991, 42 år gammal.

Filmen vann Oscar för Oliver Stones manus och för Giorgio Moroders musik. (1978)

TV 3 23.15

Savannens härskare

Amerikansk äventyrsfilm som utspelas kring ett brobygge i förra sekelskiftets Afrika. Samtidigt hotas alla som är involverade i bygget, av två människoätande lejon som jagar i området. Dessa djur blir närmast mytiska. Lokalbefolkningen tror att de är omöjliga att stoppa. Fånig pretentiös underton. (The Ghost and the darkness, 1996)

ZTV 21.00