– Jag kände mig utfryst och mobbad

TV

”På spåret”- vinnaren anklagades för att ha sextrakasserat kvinna

”På spåret”-vinnaren Dick Harrison inledde en sexuell relation med en av sina doktorander – och fälldes av Statens ansvarsnämnd.

Nu berättar han om den tuffa tiden.

–Jag kände mig utfryst och mobbad, säger Dick Harrison.

Foto: KRISTER HANSSON
"Ibland gör man fel" Förra året varnades ”På spåret”-vinnaren Dick Harrison för att han haft en sexuell relation med en av sina doktorander. Han anklagades också för att ha trakasserat kvinnan, men friades. ”Jag fattar inte hur det kunde hända”, säger han.

Igår tog Dick Harrison tillsammans med Ellinor Persson hem titeln som regerande mästare i supersuccén ”På spåret”. Men segern kommer efter en tung tid i den populäre historieprofessorns liv.

Förra året varnades han av Statens ansvarsnämnd efter att ha haft en sexuell relation med en av sina kvinnliga doktorander.

Han anklagades även för att ha trakasserat kvinnan.

–Nämnden kunde inte avgöra huruvida jag hade gjort det eller inte. Däremot så fick jag en varning för att ha haft ett kortvarigt förhållande med doktoranden, eftersom jag var hennes handledare, säger Dick Harrison till Aftonbladet.

Fortsatte kontakten

Kvinnan avslutade förhållandet.

Dick Harrison fortsatte dock, enligt doktoranden att kontakta henne via sms och e-post. Enligt nämndens avgörande bjöd han med henne till Augustgalan i Stockholm med orden: ”se det som en date: jag står för resa och övernattning.”

Kvinnan avböjde.

Harrison skickade då ytterligare ett mejl – som kvinnan uppfattade som hotfullt. Han skrev: ”Om du avskärmar dig från mig på det här sättet blir jag tvungen att rapportera det vidare.”

Vilket Harrison också gjorde. Till dåvarande studierektorn klagade Harrison på att kvinnan ”isolerat sig från honom” och haft dålig närvaro på institutionen.

Samtidigt anmälde kvinnan Harrison för trakasserier.

–Jag fattar fortfarande inte hur det kunde hända. Hon anklagade mig för att ha misskrediterat henne, något som inte kunde bevisas och var helt fel. Jag gjorde fel, men ibland hamnar man i situationer där man gör fel, säger Dick Harrison.

”Mitt liv krossades”

Finns det något du hade kunnat göra annorlunda?

–Jag har svårt att se att jag hade kunnat göra det. Min dåvarande sambo lämnade mig två veckor efter att vi hade förlovat oss. Mitt liv krossades, och jag var vad man kanske skulle kunna kalla ”lättfångat byte”. Så som jag var mentalt då så tror jag inte att jag hade kunnat agera annorlunda.

Hur mådde du under den här tiden?

–Jag kände mig utfryst och mobbad, och det mådde jag dåligt av. De störningarna finns fortfarande kvar.

Hur mår du i dag?

–Det gör mig väldigt illamående fortfarande eftersom jag känner att jag fått en dolkstöt i ryggen.

Kvar som handledare

Dick Harrison arbetar fortfarande kvar som professor på institutionen.

–Ja visst, det är ingen skillnad mot innan. Jag är kvar som handledare, men inte åt henne.

Aftonbladet har förgäves sökt kvinnan för en kommentar.

De hade en affär – i två dagar

Björn Solfors, Martin Söderström