TV

”Han spelar inte rent”

TV

Hobert kritisk mot Birro – hoppar av SVT:s satsning

SLUTAR I dag kan Aftonbladet avslöja att Richard Hobert hoppar av SVT:s stora dramasatsning som Peter Birro skrivit manus till.
SLUTAR I dag kan Aftonbladet avslöja att Richard Hobert hoppar av SVT:s stora dramasatsning som Peter Birro skrivit manus till.

Richard Hobert lämnar inspelningarna av SVT:s dramaserie "August". Här berättar han, exklusivt för Aftonbladet, om spelet bakom kulisserna som ledde till hans beslut.

Samtidigt går han till attack mot Peter Birro.

– Han uppför sig som en bortskämd överklasslyngel, säger han.

I går bestämde sig Richard Hobert för att lämna SVT:s nya dramasatsning "August", som väntas ha premiär julen 2005. Detta trots att han har skrivit ett kontrakt med SVT om att regissera serien, som ska börja spelas in i vår.

– Jag kommer att be SVT att lösa ut mig från det här kontraktet, säger han.

Anledningen är det bråk som de senaste dagarna har uppstått mellan manusförfattaren Peter Birro och Sveriges Television (se faktaruta här nedan).

Ett bråk som under de senaste dagarna även involverat Richard Hobert, som kritiserats för att han stannat kvar på projektet.

– Personligen skulle jag aldrig kunna tänka mig att regissera ett manus om jag visste att manusförfattaren inte ville ha mig som regissör, skrev regissören Lukas Moodysson i ett uttalande.

"Svartmålar mig"

För Aftonbladet berättar Richard Hobert nu varför han lämnar "August", och att han är arg och besviken på Peter Birro som han menar har kränkt honom.

– Han svartmålar mig som yrkesman och framställer sig själv som ett oskyldigt offerlamm, säger han.

Richard Hobert berättar att han fick en förfrågan att regissera "August" av SVT Göteborg i mitten av juni. Han gillade Peter Birros manus, vilket han bad SVT att hälsa till Peter Birro. Drygt en vecka senare skrev han på kontraktet.

– Jag utgick från att SVT aldrig skulle erbjuda mig något som inte var förankrat hos författaren. Självklart inte.

Men du skrev ändå på kontraktet utan att prata med Peter Birro först?

– Ja, det gjorde jag. Det var en snabb process. Jag hade ju bett dem att gratulera Birro för manuset en vecka tidigare samt att jag ville ha ett personligt möte.

Är du besviken på hur SVT har skött det här?

– De kunde ha skött några saker annorlunda. Men de har aldrig haft för avsikt att köra över Peter Birro. Han hade uppenbarligen varit involverad i beslutsprocessen om regissör i flera månader utan resultat.

Vad var det som fick dig att ta beslutet att hoppa av?

– Det var av två skäl. Det ena är att jag aldrig skulle göra något mot en manusförfattares önskan. Det andra är att Peter Birro har uppfört sig fullständigt oanständigt. Han spelar inte rent.

Richard Hobert är besviken på att Peter Birro gick ut med sin kritik offentligt.

– Det kom som en total överraskning. Han ringde mig och sa att han inte ville att jag skulle göra den här filmen, och ville få mig att omedelbart bryta kontraktet.

– Jag sa att jag skulle ringa honom när min bild av det som hade hänt mellan honom och SVT Göteborg klarnat. Jag föreslog att han skulle ha ett möte snarast möjligt med SVT för att reda ut situationen, men till det mötet kom inte Peter Birro. I det läget valde han att gå ut med ett öppet brev till media. Han gick bakom ryggen på mig. Varför gjorde han detta? Varför ville han inte lösa situationen genom samtal?

Upprop mot SVT

I dag publiceras ett upprop till stöd för Peter Birro på Aftonbladets kultursidor – undertecknat av namn som Peter Dalle, Thommy Berggren och Dan Ekborg.

– Ingen av de här människorna har haft kurage nog att ringa och fråga mig vad som varit orsaken till Birros utspel. Alla har okritiskt gått på Birros version. De drar en fullständig vanära över sin kår, säger Richard Hobert.

Hur mår du efter allt som har hänt?

– Det är klart att jag känner en stor personlig sorg och bedrövelse.

Har du meddelat SVT om ditt beslut?

– Ja, det har jag.

Från SVT:s sida vidbehöll man dock i går kväll att Richard Hobert ska regissera "August".

– Min förhoppning är att Richard och Peter ska mötas och att Peter ska lyssna på Richards vision. Jag tror fortfarande att Richard Hobert är rätt regissör för det här projektet, säger Magdalena Jangard, programchef för drama på SVT Göteborg.

Aftonbladet har förgäves sökt Peter Birro för en kommentar.

Bråket – dag för dag

Jon Forsling

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV