Solsidan visas först i – Finland

Nu reagerar TV 4 mot den finska kanalen – som vägrar erkänna fel

En scen ur tredje avsnittet av säsongens ”Solsidan” – som kommer att ses först i Finland, sedan i Sverige.
En scen ur tredje avsnittet av säsongens ”Solsidan” – som kommer att ses först i Finland, sedan i Sverige.

TV4 riktar skarp kritik mot en finsk tv-kanal – som sänder nya avsnitt av deras succé ”Solsidan” två dagar före Sverige.

– Det ska stämmas av med oss först, säger programchefen Fredrik Arefalk.

– TV4 överreagerar, kontrar programchefen Nicolina Zilliacus-Korsström på FST5.

Det emotsedda första avsnittet av ”Solsidan 2” sändes i den finska kanalen FST5 redan i fredags kväll – två dygn före den svenska premiären i söndags.

”Vi tar en diskussion”

Över 2,5 miljoner tittare såg premiäravsnittet på TV4 – men kanalen oroar sig ändå för att finnarnas tilltag ska sno tittare från dem:

– Jag ska vara ärlig och säga att det inte riktigt är i linje med vad vi hade tänkt oss. Vi får ta en diskussion med dem, säger Fredrik Arefalk.

Har de rätt att göra så här?

– Jag måste undersöka det innan jag uttalar mig, men egentligen ska det stämmas av med oss först. Det är olyckligt att det har blivit så här, vi ska prata med dem under veckan.

Men FST5 förnekar att de har gjort något fel. Det står visserligen i produktionsavtalet att kanalen ska samordna sändningsstarten med Sverige, men enligt programchefen Nicolina Zilliacus-Korsström har TV4 varit svåra att få kontakt med.

– Problemet har varit att vi inte har fått så mycket respons på våra försök att koordinera, det senaste jag hörde från Arefalk var i oktober. Och någon gång måste ju vi slå fast våra tablåer också, säger hon.

Dessutom utgör inte den finska sändningen något hot mot TV4, menar hon. FST5:s program går inte att se utanför Finland.

– Vi har sådant där geoblock. Men om TV4 visar ”Solsidan” först så kan alla i Finland se det, och då är det inte så jättestor idé för oss att sända det alls.

Har du förståelse för att TV4 blir upprörda?

– Nej, jag tycker det är att överreagera. Jag skulle ha förstått om det funnits någon som helst risk att folk kunnat se sändningen i Sverige, men det här är ju en begränsad visning, säger Nicolina Zilliacus-Korsström.

Flyttar inte i tablån

Kan ni tänka er att flytta tablåtiden om TV4 begär det?

– Nej, det tror jag inte. Jag ser inte att vi behöver göra det, för enligt vårt avtal har vi inte brutit mot något.

Publisert: