”Jag var väldigt deprimerad”

Av: Jon Forsling

Publicerad:
Uppdaterad:

Alexander Rybak har kräkts flera gånger i ”Let’s dance” – nu talar han ut om dramat

KVAR I ’LET’S DANCE’ – TACK VARE PAPPAN Alexander Rybak har haft ett hårt schema samtidigt som han tävlar i tv. Folk runt omkring Rybak uppmanade honom att hoppa av – men en person fick honom att tänka om. ”Det var pappa som fick mig att fortsätta med ’Let’s dance’”, säger Rybak.
Foto: Magnus Sandberg
KVAR I ’LET’S DANCE’ – TACK VARE PAPPAN Alexander Rybak har haft ett hårt schema samtidigt som han tävlar i tv. Folk runt omkring Rybak uppmanade honom att hoppa av – men en person fick honom att tänka om. ”Det var pappa som fick mig att fortsätta med ’Let’s dance’”, säger Rybak.

Den dramatiska kräkningen i direktsändning var ingen engångsföreteelse.

Nu väljer Alexander Rybak, 24, att prata ut om vad som orsakade förra veckans drama i ”Let’s dance”.

– Jag har varit väldigt, väldigt deprimerad, säger han.

Det var förra veckan som den norske Eurovisionvinnaren Alexander Rybak, 24, oväntat avbröt en intervju med David Hellenius i TV4:s ”Let’s dance”. Han hade precis avslutat ett dansnummer med partnern Malin Johansson när han plötsligt ursäktade sig.

– Kära juryn och David, kan du underhålla Malin i en minut.Jag måste bara springa på toa, sa han i direktsändningen och rusade ut.

”Börja tävla på allvar nu”

Efteråt avslöjade han att han uppsökt en toalett för att spy. Som skäl angavs det att han hade drabbats av en tillfällig magsjuka eller matförgiftning – men för Nöjesbladet väljer Alexander Rybak nu att berätta sanningen.

– Det har varit så här de senaste veckorna, bara att jag har lyckats dölja det.

Du menar att du har spytt flera gånger under den här tiden?

– Ja, ja. Men nu mår jag mycket bättre.

Sen tar han bladet från munnen och berättar att tiden i ”Let’s dance” har kantats av fysiska och emotionella problem.

– Jag har inte haft semester på tre år. Jag har börjat tacka nej till grejer nu, men innan skulle jag vara nån ”alpha-male” och kunna göra massa saker samtidigt. Nu är jag glad att jag inte försökte vara glad under de perioderna jag var väldigt, väldigt deprimerad. Nu känns det som att jag kan börja tävla på allvar. ”Let’s dance” är som ett långdistanslopp, nu har jag en helt annan inställning.

Andas bara med munnen

Vad var det som gjorde att du mådde så dåligt?

– Det var många faktorer som spelade in. Privatgrejer som jag inte har lust att prata om, samtidigt som det var alla jobben jag gjorde. Det gav mig aldrig tid att reflektera på det privata planet, förrän jag skulle lägga mig. Då började jag tänka på de privata problemen och kunde inte sova. Sen har jag en medicinsk grej som gör att jag bara kan andas med munnen, jag går på en kur och tar massa tabletter. Jag har varit förkyld. Jag har varit frisk tio dagar – i år.

Har du fått någon hjälp med det här?

– Ja. Jag har sökt mycket mer professionell hjälp än vad jag någonsin trodde att jag skulle behöva.

Pratar du med någon, eller är det mer medicinsk hjälp?

– Både och. Alla har konstaterat att jag är normal. Jag är bara norsk (skratt).

Vad säger din familj?

– Det var pappa som fick mig att fortsätta med ”Let’s dance”. Han sa ”det är bra att du lyssnar på läkarna, men om du slutar nu kommer du att få press på dig för alltid, för att du en gång har hoppat av ett jobb”.

Funderade du på allvar på att hoppa av ”Let’s dance”?

– Alla runt mig sa att jag borde göra det. Men jag har gjort det bästa av det.

Efter ”Let’s dance” planerar Alexander Rybak att ta det lugnare.

– Jag hoppas kunna lämna popstjärnelivet bakom mig för ett tag. Jag har haft två album på två år, och jag är väldigt privilegierad. Den delen av att vara känd är kul.

– Men jag känner ju inte att jag uträttar något stort i världen genom att dansa.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN