Hällefors kommun kan få böta för Ernst torprenovering

TV

Affären kan tas upp i Förvaltningsrätten

1 av 6 | Foto: Ernst Kirchsteiger.

Ernst Kirchsteiger renoverade Hällefors kommuns torp.

Nu kan kommunen tvingas betala en skadeavgift på 190 000 kronor, då Konkurrensverket anser att bygget stred mot lagen, skriver Nerikes Allehanda.

Nöjesbladet skrev om fallet i höstas, när Konkurrensverket påbörjade utredningen av affären. Hällefors kommun anlitade Ernst Kirchsteiger och TV4:s ”Sommar med Ernst” för att renovera ett torp utanför Grythyttan. Två lokala företag fick bygg- och måleriuppdragen direkt av TV4 och upphandlades därmed inte enligt lagen om offentlig upphandling.

Kommunen betalde 2,7 miljoner kronor för bygget och lagen ska tillämpas om summan är över 508 000 kronor.

Kan tas upp i rätten

Enligt Nerikes Allehanda har Konkurrensverket ställt flera frågor till Hällefors kommun för att utreda affären. Från kommunen sida hävdar man, enligt tidningen, att projektet var en helhet som de fick tacka ja eller nej till.

Men Konkurrensverket menar att de har kringgått lagen – och nu kan ärendet tas upp i rätten.

– Vår första bedömning är att vi eventuellt går vidare med en ansökan om upphandlingsskadeavgift till förvaltningsrätten, säger Therese Eriksson, handläggare vid Konkurrensverket, till Nerikes Allehanda.

”Speciella omständigheter”

Totalt kan kommunen tvingas betala 190 000 kronor i skadeavgift. Kommunstyrelsens ordförande Annalena Jernberg (S) menar att kommunen inte hade någon möjlighet att styra över vilka lokala företag som anlitades. Det sköttes av produktionsbolaget, menar hon.

– Vi anser att Konkurrensverket inte beaktat de synnerliga och speciella omständigheter och skäl som kommunen menar funnits i denna situation, säger Jernberg till Nerikes Allehanda.