Lisa Ekdahl talar ut om ”Så mycket bättre”-inspelningarna

Uppdaterad 2016-11-21 | Publicerad 2016-11-20

Men vägrar prata om sitt privatliv

Lisa Ekdahl, 45, stod i centrum i lördagens ”Så mycket bättre”.

Nöjesbladet mötte henne för en intervju om det hon inte pratade om i programmet:

Mötet med Hollywoodstjärnorna Warren Beatty och Diane Keaton. Freddie Wadlings tolkning av ”Vem vet”. Var hennes modestil kommer från. Framtidsplanerna. Och så blev det en och annan uppläxning…

Vi möts på skivbolagets kontor.

Har faktiskt inte ens mött Lisa Ekdahl på Södermalms gator en enda gång, sedan jag flera gånger bevakade hennes turnéer i samband med genombrottet i mitten av 1990-talet.

Men har lyssnat, och gillat, hennes skivor

Hon är kul att intervjua, då hon gärna käftar emot lite grann.

Vad fick dig att ställa upp i ”Så mycket bättre”?

– Jag har blivit tillfrågad någon gång, men aldrig tagit ett möte. Minns inte vilket år, jag var ändå inte i Sverige då.

– Jag har gått från att tänka mig att det är omöjligt till att det är tänkbart till att jag tyckte det var en högintressant process, nu när man kan ta sig friheten att göra om låtarna rätt mycket.

Många deltagare har klagat på det höga tempot..?

– Man har hört det, men alla var beredda på jobb dygnet runt.

– Vi festade kanske mindre. Tror det hade mest med Freddie (Wadling) att göra. Vi gjorde det programmet först, vi var väldigt upprivna då. Sedan är Tommy Nilsson nykter alkoholist, det kanske påverkade lite grann. Det kom fram äppeljuice hela tiden, alla tyckte det var gott.

Du hedrade Beppe Wolgers på din dag, men de andra verkade knappt veta vem han var..?

– Ja, några gjorde nog det, men det var bara Magnus (Carlson) som tyckte det var ett genidrag, kanske. Att det var folkbildande. Men sedan tyckte alla det var bra, de fick ju vila. Jill (Johnson) sov på riktigt. Jag fick ut bandet ur ladan också. Jag är väldigt nöjd med mitt program.

Många hade förstås längtat efter att få se och höra vem som skulle göra ”Vem vet”. Blev det inte lite antiklimax när vi bara fick korta brottsstycken av Freddie Wadlings version?

– Jag tycker inte det. Vad jag förstått av Sebastian Öberg som jobbade med Freddie, så hade han mickat upp när de bara kände på låtarna. Han brukade göra så, ifall Freddie bara var inspirerad och på humör i inledningsskedet. Så nu fanns det ändå en röst inspelad, sedan fick de göra färdigt låten efteråt.

Kände du Freddie?

– Nej, men några av mina vänner var nära med honom, han fanns i min krets, så jag träffade honom en månad innan han gick bort. Det var jättejobbigt att han gick bort precis innan inspelningen, jag är jätteglad att vi ändå kunde göra en hel Freddie-dag.

Du förknippas fortfarande väldigt mycket med ”Vem vet” och låtarna på debutplattan. Är det inte trist när du ju har gjort minst lika bra skivor ihop med till exempel Lars Winnerbäck och Georg Wadenius som producenter?

– Jag tycker inte det är jobbigt att de skivorna är lite ”bortglömda”. Det är otroligt logiskt att det inte gick att upprepa den otroliga succéen att komma från ingenstans och plötsligt vara i allas hem. På ett visst sätt, tycker jag det är en större bedrift att finnas kvar efter så här lång tid än att slå igenom. Det är som vilken relation som helst.

Det pratas inget om ditt privatliv i programmet, förutom att du inte vill prata om att du blev mamma i samband med genombrottet. Visst var det väl rätt många reaktioner på den tiden, på att du var ihop med en så mycket äldre man (musikern Bill Öhrström är 28 år äldre än Lisa)?

– Jag kommer inte att prata om någon jag bodde ihop med för tjugo år sedan hur mycket du än försöker.

– Att vi kvinnor lätt blir identifierade genom våra mödraskap och våra män och speciellt av män som du…vi är skittrötta på det! Men vi kommer att vara snälla mot er, för ni är lite långsamma av er. Det kan du skriva om du vill!

Men då blev väl Bill snarare snabbt ett bihang till dig, som var stjärnan?

– Hör du hur du själv tänker, Jan-Olov? Patriarkatet är på väg ned, du kommer att möta det här igen och igen och igen när du möter kvinnor. Patriarkatet faller, inom din livstid. Det är lika bra du hakar på.

I ”Så mycket bättre” får vi nu se din son, Milton Öhrström, som 22-åring och som pianist som spelar med dig ibland. Växte han upp som varannanveckas barn hos dig och Bill?

– Jag kommer inte att prata om honom på det sättet. Det jag säger är att han spelar med mig ibland, är en enastående pianist och att jag är oerhört stolt över honom.

Nu lever Lisa ihop med Mattias Blomdahl, 43, musiker och producent, som hon även jobbar ihop med musikaliskt. Tillsammans har de dottern Bianca, 4 år.

– Ja, vi lever ihop. Mer än så kommer jag inte att säga om det.

Vad tycker du om att Little Jinder och Tommy Nilsson pratar om dig som new age, som en älva och lite flummig?

– New age är ett tråkigt epitet. En älva, ingen fara för mig. Inte flummig heller. Hur ser du dig själv? Fyrkantigt tråkig eller som en flummig älva?

Hellre mittemellan, svarar jag.

– Det får du inte. Antingen eller. Tänk om någon på dödsbädden säger: Åh Gud, han var så fyrkantig och tråkig och nu är livet över. Nej, bättre att vara flummig älva.

Warren Beatty gör comeback på filmduken efter 15 år. Du och ditt band hade en pytteliten roll mot honom i ”Män och kvinnor”. Berätta!

– Det blev en av de dyraste och största Hollywoodflopparna någonsin. En väldigt rolig upplevelse. Men att det blev dyrt förstår jag.

– Så här var det: Regissören Peter Chelsom var ett jättefan av min musik, så han ville absolut ha med oss. Enda gången jag flugit förstaklass över Atlanten.

Hur mycket träffade du Warren Beatty?

– Han bjöd på middag. Peter Chelsom introducerade mig och hade fått stjärnorna att lyssna på musiken och Warren gillar jazz väldigt mycket. För mig är han ju filmen ”Bonnie & Clyde”. Och karaktären Bonnie (spelad av Faye Dunaway), hennes stil har jag snott lite av emellanåt. Jag gillar den estetiken.

– Fast för mig var det ännu större att träffa Diane Keaton. Hennes estetik har jag snott mycket av. "Annie Hall”, stora höga byxor och skjorta, det feminina maskulina. Hon frågade ständigt om jag frös. Var en så inkännande person. Jag hade ju inte så stor funktion i själva filmen.

Vad händer närmast?

– Direkt efter vårt prat ska jag till studion. Det kommer ett album någon gång i februari. Och i samband med det en turné i hela Sverige, det har jag inte gjort på tio år.

Lisa Ekdahl om…

…Laleh, en artist som också gått sina egna vägar:

– Jag känner henne inte, tyvärr. Men jag tycker hon är en enastående artist på alla sätt. Har ett väldigt eget uttryck, utan att det är något jätteudda med henne.

…Bob Dylan som Nobelprisvinnare:

– Jaaaa, Gud! Det är helt rätt. Han har fått så många människor att höra poesi på hög nivå utan att de knappt har vetat om det. Det har bara slunkit in på ett subtilt sätt.

…att hylla Ted Gärdestad i sista avsnittet av ”Så mycket bättre”:

– Jag träffade honom aldrig, men jag älskar hans musik. Det enkla uttrycket. Han var ett litet geni. Det var jättekul att träffa Kenneth Gärdestad i samband med inspelningen. I kommande program kan man ju hylla Monica Z. och Barbro Hörberg.

…sexismen i branschen när hon slog igenom:

– Jag tror jag tidigt hade en förmåga att få folk att behandla mig med respekt. Fanns den jargongen omkring mig, brukade jag bara säga, utan någon större dramatik: Tyst gubbe! Men det var så på den tiden att Café ringde och sa att man blir utsedd till Sveriges sexigaste kvinna och priset är att man ska vara glad att man får klä av sig och bli fotograferad. Det blev ju inget med det.

ANNONS