Moraeus vill vara julvärd – varje år

Av: Jon Forsling

Publicerad:
Uppdaterad:

Spelmannens villkor för att ta över i SVT: Förinspelning i en fäbodstuga i Orsa

FAST SOM TV-TOMTE? Kalle Moraeus är intresserad av bli permanent julvärd i SVT och återupprätta traditionen som upphörde när Weise gjorde sin sista julafton i tv 2002.
Foto: Foto: ANDERS DEROS
FAST SOM TV-TOMTE? Kalle Moraeus är intresserad av bli permanent julvärd i SVT och återupprätta traditionen som upphörde när Weise gjorde sin sista julafton i tv 2002.

Sedan 2003 har SVT bytt ut sina julvärdar varje år.

Men nu öppnar årets värd för att han kan tänka sig att bli en permanent värd à la Arne Weise.

– Om de spelar in det i en fäbodstuga i Orsa kan jag överväga att göra det, säger Kalle Moraeus, 48, till Nöjesbladet.

När Arne Weise, 81, sa upp sig från jobbet som ständig julvärd i SVT 2002 var det många som undrade vem som skulle ta över hans plats.

Men i stället för att utse en permanent efterträdare valde SVT att låta jobbet åka stafett mellan en rad kända programledare.

Vill inte offra julafton

Årets värd är ett steg bort från den formeln; Kalle Moraeus är främst känd som musiker, inte som programledare. Även han har bara fått förfrågan att vara julvärd i år – men nu öppnar han dörren för en fortsättning.

Han har dock flera villkor som SVT måste gå med på först:

– Om de förbandar det och spelar in det i en fäbodstuga i Orsa kan jag överväga att göra det. Men att offra julafton i trettio år för en direktsändning som Arne gjorde ... jag är ledsen, det kommer inte att hända, säger Moraeus.

Annie Wegelius, programdirektör på SVT, välkomnar att Moraeus flaggar för en fortsättning.

– Det är väldigt kul att han är inne på de tankarna. Särskilt med tanke på hur förvånad han var över att få frågan till att börja med. Vi kan tänka oss att göra något från Orsa, även om det kanske inte just blir julvärden, säger hon.

Många skulle vilja se en återgång till en julvärd som sitter kvar år efter år. Hur ser du på det?

– Vi har inte diskuterat att ändra på det nuvarande konceptet. Vi tycker det är ganska bra att byta varje år, det blir ett överraskningsmoment och man kan välja en person som gjort genomslag

under året.

Familjens beslut

Oavsett om det blir en engångsföreteelse eller början på en ny

tradition – Kalle Moraeus är taggad inför att presentera Kalle Anka på julafton.

– Jag är nog lika förvånad som min fru att jag fick göra det här. Man brukar ju säga att bakom varje framgångsrik man står en förvånad kvinna. Men jag pratade igenom det ordentligt med min familj först, de fick bestämma. Jag tror inte att min dotter tycker att det är enbart kul, men vi ska ha en helvetiskt rolig fest på juldagen, säger han.

Publicerad: