Börje Salming

Valter Skarsgård spelar Börje Salming i ny Viaplay-serie

Av: 

Karolina Fjellborg

En ung Börje Salming till vänster, Valter Skarsgård till höger.
En ung Börje Salming till vänster, Valter Skarsgård till höger.

TV

Viaplay gör dramaserie av Börje Salmings liv – med Valter Skarsgård i huvudrollen och Amir Chamdin i regissörsstolen.

Roliga tv-serienyheter!
Viaplay ska göra dramaserie av den norrländska hockeylegendaren Börje Salmings liv, med Valter Skarsgård i huvudrollen och Amir Chamdin som regissör.

Serien kommer att skildra hur Salming – som för övrigt fyller 70 år i helgen – på 1970-talet ”som en av de första européerna flyttade över Atlanten och bokstavligen slog sig in i den hårdföra hockeyligan”.

– Det är ju verkligen hedrande och spännande att de ska göra en filmatisering av mitt liv. När vi började prata om det tänkte jag ändå att det har hänt så mycket i mitt liv, med hur pappa dog när jag var ung och jag fick klara mig själv, resan från Kiruna till NHL, och hur bra det gick, att det ändå finns material till en filmatisering. Bara att komma ner från Kiruna till Brynäs var ju stort för mig, det var knappt man visste att NHL fanns. Sen spelade jag VM i Moskva 1973 och Toronto bjöd över mig och plötsligt var jag i Kanada. Det gick så fort, jag har bara kört på och inte tänkt så mycket. Det ska verkligen bli spännande att se hur serien blir när den är klar, säger Börje Salming i pressmeddelandet.

Dramaserien är just nu i förproduktion och inspelningarna kommer inte att inledas förrän nästa år, men Skarsgård – som framöver även är aktuell i Viaplays ”Zebrarummet” och Netflix isländska serie ”Katla” – har enligt samma pressmeddelande redan börjat träna på sin roll tillsammans med Börje Salming:
– Detta är det läskigaste och fetaste jag någonsin har gjort. Det är så fantastiskt att få lära mig utav Börje personligen, han berättar helt magiska historier från sitt liv med en sån ödmjukhet. Hans inställning var alltid att göra det han ville och ha roligt på vägen vilket inspirerar mig till att göra detsamma i jobbet att porträttera honom.
Manuset till serien, som ännu inte har någon titel, är skrivet av Martin Bengtsson, efter en originalidé av Chamdin, som tidigare gjort ”Partisan” för Viaplay och säger så här om sitt nya projekt:
– Det här är storyn om en av vår tids största atleter med en urkraft som har fått en hel idrottsvärld att häpna. Med sitt ärrade ansikte är Salming inte bara ishockeyn förkroppsligad utan också en sann svensk hjälte som med hjärta och smärta har visat att resan ibland kan vara viktigare än målet. Om man säger att musikbranschen var vild på 70-talet så är det inget mot vad hockeyn var då.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken


Publisert:

LÄS VIDARE

30 heta serier att streama i år

ÄMNEN I ARTIKELN

Börje Salming

Valter Skarsgård

Amir Chamdin

Viaplay

Tv-serier