Tv-recensioner

SVT:s nya thriller är tråkigare än att se färg torka

Av: 

Karolina Fjellborg

”White wall”.
”White wall”.

TV

TV-RECENSION SVT:s thriller ”White wall” – om hur en mystisk vit vägg framträder efter en explosion i en nedlagd gruva där kärnavfall ska förvaras – är ett riktigt sömnpiller.

Betyg: 2 av 5 plus
White wall

SVT
Del 1-4
Av Aleksi Salmenperä, Mikko Pöllä och Roope Lehtinen, med bl a Vera Vitali, Aksel Hennie, Mattias Nordkvist, Ardalan Esmaili, Einar Bredefeldt, Eero Milonoff, Claes Ljungmark.


THRILLER Höstens tråkigaste serie?

En stark kandidat redan nu är SVT:s ”White wall”. En sällsynt osexig och nära nog spektakulärt torr thriller i fyra nyanser av grått av den finska upphovstrion Aleksi Salmenperä, Mikko Pöllä och Roope Lehtinen.

I en nedlagd gruva i ett litet samhälle långt upp i norr ansvarar chefsingenjören Lars Ruud (Aksel Hennie) för att skapa ett av världens största slutförvar för kärnavfall. Projektet är försenat och företaget bakom hårt kritiserat, och när en explosion i en tunnel inte bara leder till tre dödsfall, utan även blottar ett mystiskt, vitt och främmande material – strax efter att en inkräktande aktivist (Anna Paavilainen) har blivit skjuten av en vakt (Einar Bredefeldt), dessutom – ökar pressen ytterligare på Lars och hans team.

Vad är det för vit vägg de har stött på? Hur ska de angripa den? Vad finns bakom den? Varför verkar gruvarbetaren Magnus (Mattias Nordkvist) ha förlorat förståndet efter kontakt med den? Och hur länge kan de lägga locket på, och undvika att allmänheten börjar lägga näsan i blöt?

Vera Vitali spelar geologen Helen, som har en son (Zacharias Boustedt) som verkar befinna sig någonstans på autismspektrumet. Hon har också någon sorts affär med den osympatiske Lars, som har en familj som han försummar sedan länge i Stockholm.

Helen kopplar in sin gamla mentor Christopher (Claes Ljungmark) på fallet, och sedan börjar det talas om ”mirakel”, ett ”200 meter stort ägg”, något som verkar ha ”funnits sedan begynnelsen” och något som ”finns där bakom, bakom fyra meter tjocka väggar”.

Pålitliga namn som Ardalan Esmaili och ”Gräns”-duon Eero Milonoff och Eva Melander finns också med på rollistan, och som en liten udda och stämningssättande detalj, kommenterar radioprataren DJ Lenin (”Bautas” Catrine Lundell) skeendet i bygden med viss domedagskänsla.

Men efter fyra avsnitt har knappt en rollfigur utvecklat någon vidare personlighet, och som tittare har man fortfarande inte fattat varför SVT nappade på den här pitchen, eller varför man själv ska bry sig.
Kanske händer sedan något otroligt rafflande, i de fyra sista avsnitt som SVT inte har gjort tillgängliga för oss recensenter. Kanske hoppar det plötsligt fram rymdvarelser som gör kaos med det snötäckta lilla samhället.

Men då kommer jag inte att vara kvar.

För jag har faktiskt färg som håller på att torka att titta på. Och man får ju prioritera.


”White wall” har premiär i SVT den 20 september.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten


Publisert:

LÄS VIDARE

STOR GUIDE: 55 tv-serier att streama hösten 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Vera Vitali

Ardalan Esmaili

Eva Melander

Tv-serier