Karolina Fjellborg

Problemet med SVT:s ”Muren” är den osköna stämningen

”Muren”.
”Muren”.

TV-KRÖNIKA En steril studiomiljö, ansträngd stämning, mycket prestige och knappt ett spår av humor.

SVT:s nya lördagsunderhållning skulle kanske kunna bli ett hyfsat substitut för ”På spåret” – men då måste alla slappna av.

Ny säsong, nya försök till rimlig helgunderhållning för massorna i SVT.
Man har nästan börjat bli nervös själv vid det här laget. Vad har de nu hittat på? Hur ska det gå? Hur mycket lådvin behöver vi?

”Sveriges starkaste familj” (söndagar) har jag redan lagt till handlingarna. Präktiga familjer som skryter om sin aktiva livsstil och fantastiska sammanhållning har man fått mer än nog av på sociala medier, och själva tävlingsbiten är redan gjord på längden och tvären av gamla idrottsstjärnor som valsar runt i ”Mästarnas mästare” och en svans av liknande program.

Frågesporten ”Muren” (lördagar) däremot, borde inte behöva vara ett lika hopplöst fall.

På pappret lät det till och med lite lovande: Allmänbildade svenskar ska försöka ”riva en mur” bestående av ett gäng experter inom olika ämnen.
Ebba Witt-Brattström kör kultur, Anna Kinberg Batra makt och pengar, Ulf Danielsson vetenskap, Patrick Ekwall sport, Staffan Heimerson jorden runt, Johanna Westman mat och dryck, och Parisa Amiri och Edward af Sillén turas om med underhållning. Rutinerade Kattis Ahlström programleder.

Men – än så länge är inte ”Muren” något speciellt imponerande bygge. En mix av pulpeterna i ”Vem vet mest?”, svarsalternativen i programmet som brukade heta ”Vem vill bli miljonär?” och ”På spåret”-besserwisseri.

Jag tror dock inte att det stora problemet med ”Muren” är de bekanta inslagen – man kan inte och behöver inte uppfinna hjulet varje gång man lanserar en ny frågesport. Jag tror att det är något så diffust men avgörande som stämningen. Som i det här fallet är oskön.

Studiomiljön är steril, tonen ansträngd och nära nog humorlös, och luften är bitvis så tjock av prestige att man nästan blir generad. Vissa, hittills framför allt Danielsson och Kinberg Batra, lyckas kombinera imponerande kunnighet med ödmjukhet på ett charmigt sätt.

Men andra måste hävda sig och känner sig manade att då och då flika in med diverse information som ingen har frågat efter. Speciellt när de precis har bommat att svara på en ganska enkel fråga, liksom för att kompensera.

Ni vet när man står vid poolkanten och säger ”Ja, jag ser, jag ser, vad duktig du är” när ens barn ropar ”Titta på mig, titta vad jag kan!” varannan minut.

Den känslan. Vill man inte ha på en lördagskväll.
Och fick man en hundring för varje gång någon säger något i stil med ”Jag kunde men hann inte trycka” skulle man få ihop en bra slant.

”Muren” skulle kunna bli ett hyfsat substitut för ”På spåret” för oss entusiastiska sofftävlare. Men då måste programmet lätta på slipsen, knäppa upp översta knappen och bli småsnackigare, roligare, mysigare och mer avslappnat.
Det är lördag för bövelen.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE