Oemotståndligt vemod

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-07-06

Läsarna ger Molin toppbetyg

Samuel Fröler och Jessica Zandén har en lycklig stund i den otroligt bra tv-serien Tre kärlekar.

Lars Molins släktkrönika "Tre kärlekar" förgyller den svenska sommaren i år.

Men för den som inte orkar med jobbigheter är Lars Molins mästerverk inget att rekommendera.

Stundtals är det verkligen tungt att titta på "Tre kärlekar". De få korta stunderna av lycka i serien vilar i ett stort hav av vemod och krossade förhoppningar. Det är svenskt, det är diskbänksrealism och det är framförallt väldigt gripande.

I centrum för handlingen står flygaren Gösta (Samuel Fröler) som under krigsåren lämnat faderns jordbruk i Norrland för att försöka skapa sig ett eget liv. Då möter han kärleken i Lilian (Jessica Zandén). Men den blixtrande kärleken till trots blir det hela långt ifrån något enkelt förhållande.

Tränade på Sopranos

Möjligen är det nu dags för en ny generation att ta till sig regissören Lars Molins mästerverk. En generation som har tränats på genren genom mörka tv-serier som "Sopranos" och "Six feet under".

Lars Molin hann med att göra några mästerverk till efter "Tre kärlekar", innan han dog endast 56 år gammal 1999.

Det finns ytterliga åtta avsnitt av serien, men när de kommer att sändas är ännu inte klart.

Poppis serie

Aftonbladet.ses läsare gillar också Tre kärlekar och hela 45 procent gav det generösa betyget fem plus. 18 procent tyckte att den svårmodiga men fängslande serien var värd fyra plus.

Men serien kom bara två när läsarna fick ranka Lars Molins olika verk. Etta kom den humoristiska Potatishandlaren med Ingvar Hirdwall, Rolf Lassgård och Eva Gröndahl i rollerna.

Hirdvall spelar här en bonde som behöver en karl till sin dotter så att hon kan ta över gården. Lassgård som spelar potatishandlaren, blir föremål för både den tjocka dotterns och bondens intresse.

Jesper Björnstedt Qvarsell (jesper.bjornstedt@aftonbladet.se)

ANNONS