De flyr från träsket

avYlva Niklasson, Martin Ekelund

TV 4 mörkade att Mika bad om att få bli utröstad

Träsket är ett fiasko.

Deltagarna hoppar av på löpande band.

I går tvingades TV 4 mörka att Mika ber om att få åka hem – för att inte förstöra spänningen.

– Det är ju inte vårt fel att alla bröt ihop i träsket. Det var bara psykisk terror, säger hon.

Foto: Peter Wikström
”Vi blev nertryckta i botten som människor. Det var bara psykisk terror”, säger Mika Svensson om träsklivet.

Ö-rådet brukar vara programmens nervpärs eftersom ingen vill tvingas lämna tävlingen.

Men i år vill deltagarna bli utröstade från ”Robinson”, och slippa träsket.

I går gav Mika Svensson upp. Före ö-rådet bad hon de andra deltagarna att rösta ut henne. Vilket de gjorde. Men tv-tittarna fick se en annan version.

”De måste ha klippt”

Mika själv är mycket förvånad över att hon framställs som besviken över röstningens utgång.

– De måste ha klippt det på något vis, för jag blev inte förvånad alls. Jag visste att jag skulle åka hem, jag hade ju bett folk rösta på mig. Min största rädsla var att vi skulle vinna tävlingen och inte komma till ö-råd, då skulle jag ju tvingas stanna, säger hon.

Tv-tittarna missade även mycket av det bråk som utspelade sig mellan henne och Erik Billing under ö-rådet.

– Vi satt och bråkade där i flera timmar kändes det som. Det var flera andra som la sig i också, säger Mika.

I dag är de vänner och hon menar att det var sjukdomarna, tristessen och den totala frånvaron av mat som var det värsta.

– Det är ju inte vårt fel att alla bröt ihop i träsket. Vi blev nertryckta i botten som människor. Det var bara psykisk terror, säger hon.

Men när Mika kom hem ångrade hon ändå djupt att hon valt att åka hem.

– Jag brukar aldrig ge upp. Men jag hade gått ner så mycket i vikt och var så svag, jag såg inget ljus, det var fruktansvärt. Men det är ångest i dag att jag inte bet ihop.

”Rivit mig blodig”

I gårdagens avsnitt begärde även Josephine Myrén, 38, av produktionen att hon skulle få åka hem efter att hon legat med fyrtio graders feber och dubbelsidig äggledarinfektion i flera dygn.

– Jag hade en infektion i underlivet som kliade så mycket att jag hade rivit mig blodig, jag såg ut som en jävla laxfjärilskotlett mellan benen. Jag fick äta tre penicillinkurer när jag kom hem och kunde ha blivit steril om jag hade stannat längre, säger hon.

Josephine är besviken på att produktionen försökte vinkla hennes avhopp som att hon gav upp på grund av den psykiska påfrestningen och inte av de fysiska problem hon drogs med.

– Det enda de ville att jag skulle säga var att tävlingen var en för tuff utmaning för mig, att jag inte pallade svälten. Men jag hade varken problem med hunger eller det sociala spelet – jag blev allvarligt sjuk av det ohygieniska träsket och tvingades bryta av hälsoskäl, säger Josephine.

Även Erik Rydberg, 23, som svälte till hälsovådliga nivåer, är kritisk till att livet i träsket var så inhumant.

– Fokus låg inte på att kunna överleva på en öde ö, utan snarare på att se hur länge vi kunde svältas utan att ge upp. Vi bodde ju på ett ställe där det inte fanns någon fisk, vi fick inte hugga palmer eller döda landdjur eftersom det var ett naturreservat. Hur fan var det tänkt att vi skulle kunna fixa mat?

Misstänkte avhopp

TV 4 var förberedda på avhopp från träsk-laget.

– Det är tråkigt, men inte direkt oväntat. Vi visste att risken fanns eftersom det är det tuffaste ”Robinson” någonsin. Det var därför vi hade 18 deltagare, fler än tidigare år. Vi misstänkte att avhopp skulle ske, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV 4.

Varför mörkar ni att Mika ger upp frivilligt i ö-rådet?

– Vi redovisar inte exakt, vi vill ju inte berätta för tittarna att det redan är klart. Vi vill inte förstöra dramatiken.

Är det inte att lura tv-tittarna?

– Vi försöker inte hemlighålla något, egentligen vill vi bara göra ett starkt program för tittarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Robinson