”Jag gick av på mitten”

avChristian Ström

TV

Lena i ’Mot alla odds’ blev överkörd av en lastbil – men räddades av sin cykel

1 av 2 | Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
KOM HEM EFTER FEM MÅNADER PÅ SJUKHUSET Lena Nordquist hann tänka många tankar efter att hon blev överkörd. ”Jag får inte dö. Det bara är så. Det klarar inte mamma”, var en av dem.

I en cykelolycka för nio år sedan blev hon överkörd av en tolv ton tung lastbil – men överlevde mirakulöst.

Nu berättar ”Mot alla odds”-deltagaren Lena Nordquist, 28, själv om händelsen.

– Anledningen till att jag klarade mig är troligtvis att cykeln kom som en slags ramp över magen, säger hon.

19 år gammal förändrades Lena Nordquists liv dramatiskt. Hon var på väg till universitetet på cykel och skulle korsa en gata då en lastbil som kom bakom henne plötsligt svängde. Lena hamnade under det tunga fordonet, som körde över hennes mage och krossade hennes bäcken.

– Jag kommer ihåg att jag ligger på marken. Då känner jag att första hjulet har gått över kroppen. Då tänker jag att ”det var ju inte så farligt att bli överkörd, det gör ju inte så ont”, men sen tänkte jag att ”om nästa hjul kör över mitt huvud – då dör jag”, berättar Lena i ”Mot alla odds”.

Veckor i respirator

– Anledningen till att jag klarade mig är troligtvis att cykeln kom som en slags ramp över magen och lastbilen körde över den. Det blev en fördelning av vikten, det är ändå en tolv tons lastbil, säger hon till Nöjesbladet.

Som tur var befann hon sig i närheten av sjukhuset. Tolv timmar av operationer följde – efter det veckor i respirator på intensiven. Men hon överlevde.

– Det bestämde jag redan när jag låg där överkörd: ”Jag får inte dö. Det bara är så. Det klarar inte min mamma.”

Ryggen fick inte syre

Blödningarna gjorde dock att ryggen inte fick något syre, vilket ledde till en ryggmärgsskada. Lena fick beskedet att hon inte skulle kunna gå igen.

– För mig var så mycket jobbigt ändå på sjukhuset. Jag vägrade nog inse och tänkte att jag skulle göra det bästa av det.

Efter fem månader på sjukhuset fick Lena komma hem – bara veckor senare tog hon upp universitetsstudierna igen.

– Jag kan fortfarande inte riktigt förstå hur jag klarade det.