Svenska Hollywoodfruar

Gry: Det är katastrof

Av: 

Joni Nykänen

Karolina Skoglund

TV

Kändisar ursinniga över ny såpa där mammor pushar sina barn att bli modeller

”Ett övergrepp”, ”en katastrof”.

Efter första avsnittet av ”Mammor & minimodeller” haglar kritiken över TV3.

– Förr i tiden gick folk och tittade på när någon blev piskad som straff. Nu tittar folk på när man plågar barn i tv och det är äckligt, säger författaren Katerina Janouch.

Efter premiären av TV3:s ”Mammor & minimodeller” rasar både tv-tittare och kändisar. Författaren och relationsexperten Katerina Janouch, 47, tar kritiken mot TV3 ett steg längre och ifrågasätter Treans omdöme och menar att kanalen begår ett övergrepp.

– Jag tycker att man utnyttjar barn på ett oerhört osmakligt sätt och det är ett övergrepp. Det är ju små barn det handlar om och det är oerhört kränkande. Det är kanalens ansvar att se till att inte barn far illa, säger Katerina Janouch.

Hon menar att exponeringen kommer att leda till konsekvenser för barnen.

– Barnen förstår inte programmets genomslag och de blir kanske utsatta och retade av klasskamraterna, fortsätter hon.

”Vissa går för långt”

Även programledaren Gry Forssell, 38, är kritisk.

– Nej, mammorna. Det är inte ”en kul grej”. Det är katastrof och sorgligt att se, skriver hon på Twitter efter programmet.

Även fotomodellen Emma Wiklund, 43, som har stor erfarenhet av att fotograferas tillsammans med barn, reagerar starkt.

– Har aldrig hört talas om modellskolor för barn förrän i dag. Herregud. Det är ju föräldrarna det är fel på. Och de som anordnar kurserna, skriver hon på Twitter.

Angela Weihs, 46, grundare och rektor på den modellskola som tittarna följer i serien, anser att hon inte har moraliskt ansvar över hur föräldrarna behandlar sina barn.

– Det finns extrema föräldrar som pushar sina barn överallt, inte bara här. Vissa av mammorna går helt klart för långt i programmet, säger hon.

Gunilla Persson, 51, själv en kritiserad ”stagemom” sedan hon uppmanade sin sjuka dotter till att uppträda i en talangjakt i ”Svenska Hollywoodfruar”, ger produktionen en känga eftersom de visar hur en flicka får sina ben rakade av mamman. Detta började mamman med när dottern blev retad i skolan.

”Blir värre för flickan”

– Om hon mobbas för att hon har hår på benen är det okej att de tar bort det. Men det borde inte ha visats i tv. Då blir det ännu värre för flickan, säger Gunilla.

Fredrik Lundberg, programdirektör på TV3, väntade sig att ”Mammor & minimodeller” skulle bli kritiserat.

– Vi visste att det skulle bli starka reaktioner. Det finns något i kombinationen barn och modeller som provocerar. Det är bra att det här fenomenet blir belyst och diskuteras. Det är intressant att den här diskussionen har dröjt ända tills nu, trots att vi i många år har omgetts av reklamkampanjer som använder barnmodeller, hälsar han via en pressinformatör.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julklappstips! Zlatans nya bok "Adrenalina" släpps snart – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV

/

Svenska Hollywoodfruar

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Hollywoodfruar

Gunilla Persson

TV3