Filmtips 3 mars

Lyckan kommer

TV

En lättviktig komedi av Hasse Ekman.

Stig Järrel (1910-1998) och Marguerite Viby (1909-2001) spelar ett gift par som är oförskämt rika och sysslolösa. Kanske just därför, ägnar de en stor del av sin tid åt att gräla med varandra.

Till sist söker de upp en skilsmässoadvokat ( Einar Axelsson, 1895- 1971).

Han kommer då med ett oväntat förslag: Att de ska försöka leva ett mer vanligt liv. Att de ska försörja sig själva och bo i en enkel lägenhet.

Sagt och gjort: de flyttar in i en liten lägenhet i Gamla stan i Stockholm och mannen återupptar sitt stora intresse från ungdomsåren i Paris - att måla tavlor.

Men försäljningen av dem går inget vidare. Och när de ska återvända till sitt normala lyxliv, har advokaten förskingrat deras förmögenhet...

Många fler turer väntar, i en film som dock inte är någon av Hasse Ekmans bästa.

Vid premiären var kritikerna ganska överens om att det verkade vara en historia som både regissör och skådespelare lite grann hade gjort med vänster hand, utan något större engagemang.

I skådespelerskan Marguerite Vibys hemland Danmark spelades en dansk version av manuskriptet in, under titeln "Lykken kommer". Där spelade hon mot Ebbe Rode (1910-1998).

(1942)

SVT 1 13.15

Leva livet

Ett ojämnt svenskt försök att göra en "Short cuts"-liknande film. Via en dammsugarförsäljare ( Christian Fiedler) får vi följa ett antal människor i ett vanligt hyreshus. Mest handlar det om Leif (Kjell Bergqvist), som är arbetslös, lever i ett ganska dött äktenskap och är tänd på sin frisör (Eva Röse). Bergqvist är lysande.

(2001)

Canal+ 2.15

Frequency – livsfarlig frekvens

En annorlunda thriller om att resa i det förflutna. Handlar om jakten på en seriemördare i New York, dels om en polis ( James Caviezel) som får radiokontakt med sin döde far, spelad av Dennis Quaid). Även med Elizabeth Mitchell och Shawn Doyle. Regisserad av Gregory Hoblit.

(Frequency, 2000)

TV 1000 Cinema 21.00

Fatal instinct

En amerikansk parodifilm i samma anda som "Hot shots"-filmerna.

Den är inte alls lika bra - tempot är lägre, man har inte tagit ut svängarna lika mycket - men stundtals är den smårolig för filmfreaks som känner igen scener från till exempel "Het puls", "Basic instinct" och "Farlig förbindelse". Filmens titel är ju en drift med den sistnämnda filmens amerikanska namn, "Fatal attraction".

Armand Assante, Sherilyn Fenn, Sean Young och Bruce pringsteen-saxofonisten Clarence Clemons (!) är några av dem som medverkar. Regisserad av Carl Reiner.

(1993)

ZTV 21.00