”Bonde”-Sigrid talar ut om sin sjukdom

avJoni Nykänen

1 av 2 | Foto: TV4
Sigrid Bergåkra i ”Bonde söker fru” 2016.

Hon har blivit ett känt namn i TV4:s realitysuccé ”Bonde söker fru”.

Nu talar Sigrid Bergåkra ut om sin dolda sjukdom – och hur hon behövde akut hjälp.

– Utan det hade jag kanske inte varit vid liv idag eftersom svullnaden spridit sig till lungan, säger hon i en intervju med Reumatikerlinjen.

Hästbonden Sigrid Bergåkra, 43, från ”Bonde söker fru” berättar nu om den inflammatoriska sjukdomen som hon är drabbad av, ledgångsreumatism.

Första symptomen kom när hon var som mest vältränad, men hon var påverkad av ett hektiskt år med åtaganden och stress. Hon strävade efter att räcka till för barnen, tävlingar och ridning. Plötsligt kom svullnader över hela kroppen.

– Jag hade turen att träffa en välrenommerad reumatolog direkt och fick akut hjälp med kortison och cellgift. Utan det hade jag kanske inte varit vid liv idag eftersom svullnaden spridit sig till lungan, säger Sigrid Bergåkra till Reumatikerlinjen.

Symtom i skov

Numera kommer hennes symptom i skov och hon måste hushålla med krafterna, och även acceptera när kroppen inte orkar med.

Cellgiftsbehandlingar tär på krafterna och hon måste vila efterföljande dag. I intervjun berättar Bergåkra att kroppen kan kännas som en vissen blomma och att hon numera blir lättare arg och irriterad.

– När någon brutit benet är det lätt att se och förstå vad som är fel. Med RA (reds anm. reumatoid artrit) är det inte lika lätt. Jag är en snäll person men man tappar lite personligheten och humöret oftare än tidigare och det kan vara svårt för omgivningen att förstå varför, säger Sigrid Bergåkra till Reumatikerlinjen.

”Det blir ett filter på verkligheten”

Hon berättar också hur viktigt det är att människor kan lita på henne eftersom hon är dressyrtränare åt andras hästar. Eftersom en häst är en investering som är dyr ges tränaren stort förtroende. Delvis därför har Sigrid, innan intervjun med Reumatikerlinjen, inte berättat om sin ledgångsreumatism för någon utanför den närmaste familjen. Hon vet dock att hon klarar sitt jobb, förklarar hon.

– Det blir lite som en Instagrambild, solen skiner alltid och rosetten sitter fint i håret. Det blir ett filter på verkligheten, säger Sigrid Bergåkra i intervjun.

Hon väljer att berätta om sjukdomen för att det är en chans att hjälpa andra i samma situation.

Ibland har hon svårt att erkänna för sig själv att hon är sjuk.

– Jag tänker ibland när jag mår bra att jag inte har någon sjukdom och det händer att jag hoppar över ett besök i sjukgymnastens vattenbassäng, trots att jag älskar det när jag väl är där, säger hon.

Nöjesbladet har sökt Sigrid Bergåkra.

ARTIKELN HANDLAR OM