– Vi visste mer om indianer än samer

avLinnéa Borgert

Stein och Mårlind utforskar fördomar och den samiska kulturen i ”Midnattssol”

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz Allard
Björn Stein och Måns Mårlind använder rasism och fördomar som klangbotten i nya thrillern ”Midnattssol”.

Brutala mord – men också en ­berättelse om ursprung och ­rasism.

I SVT:s nya storsatsning ”Midnattssol” skapas motsättningar mellan svenskar och samer.

– Det har blivit värre och värre nu, det bruna Europa. Då tänkte vi att vi har faktiskt ett lite mikrokosmos där uppe där vi kan berätta om fördomar som ligger under ytan, säger regissören Måns Mårlind.

Det är Björn Stein och Måns Mårlind, som bland annat ligger bakom ”Bron” och ”Känn ingen sorg”, som har skrivit och regisserat den fransk-svenska serien ”Midnattssol”.

Serien inleds med med ett brutalt mord på en fransman i Kiruna, vilket gör att den franska polisen Kahina Zadi (Leïla Bekhti) kopplas in i utredningen. Tillsammans med svenske åklagaren Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten) börjar en intensiv jakt på mördaren.

Snabbt inser duon att fransmannens död bara är starten på en ­serie av symbolladdade mord.

– Vi vill berätta en stark driven thriller, men det måste finnas ­någonting mer än själva jakten på mördaren. En klanglåda. Det var likadant när vi skrev ”Bron” första säsongen, det var också någonting som handlar om livslögner. Nu handlar det om ursprung, ­säger Måns Mårlind.

Tvingas konfrontera

Under mordutredningen får vi se hur Anders, som har samiskt ursprung, och Kahina, som är av berbisk-algerisk härkomst, tvingas konfrontera sin bakgrunder, som de båda har valt att förtränga.

Samtidigt skapar morden stora motsättningar mellan den svenska och samiska befolkningen i och runt Kiruna. Genom att dyka djupare i konflikten hoppas Måns och Björn kunna belysa den bruna ­vågen i Europa.

– Det är bara att se hur SD flyttar in i vardagsrummen nu. I början var alla ”usch”, och sen sakta börjar det bli okej. Det är någonting man kan se i serien också i motsättningarna mellan svenskar och samer. När någonting händer kan det plötsligt bli okej att snacka skit till exempel. Det blir ”vi och dem”, rädsla och misstänksamhet, säger Björn Stein.

”Skämdes jättemycket”

Måns Mårlind och Björn Stein har lagt mycket tid på att göra ­research om den samiska kulturen och Sápmi.

– Vi skämdes jättemycket när vi började rota i det här och insåg hur lite vi kunde om den samiska kulturen och världen där uppe, säger Björn Stein och fortsätter:

– Här finns en hel värld som vi inte känner till och det är i vårt eget land. Vi kan mer om indianer än om vår egen ursprungsbefolkning. Så på det sättet upptäcker vi vårt eget land.

Har vunnit pris

Serien, som är ett samarbete mellan SVT och franska Canal+, har vunnit pris under Series ­Mania i Paris.

– Fransmännen ser scener som är svenska som de ser som exotiska, en annan värld. Svenskarna ser inte det, utan förhoppningsvis någonting som är äkta och verkligt. Jag tror att två publiker dras till ­serien av olika anledningar, säger Måns Mårlind.

”Midnattssol” har premiär den 23 oktober på SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM