Pappan hängdes ut som läskig ande i tv

Av: Linnéa Borgert

Publicerad:
Uppdaterad:

Programmet ”Det okända” fälls i granskningsnämnden – för tredje gången

1 av 2
Programledaren Caroline Giertz tillsammans med mediet Terry Evans.

TV4:s ”Det okända” har fällts av Granskningsnämnden – för tredje gången.

I det senaste fallet namngavs en avliden man, vars ”ande” påstods hemsöka en annan familjs hus. Enligt ett medium älskar anden att att skrämmas.

– Det kändes som en kränkning av privatlivet. De sa massa saker som de inte har med att göra, säger mannens son.

Det aktuella avsnittet, som sändes den 15 februari i år på Sjuan, handlar om en familj på en namngiven ö i Göteborgs skärgård som har upptäckt övernaturliga händelser i sitt hus.

Familjen får besök av ett medium, som säger att han känner av en manlig närvaro i huset. Han säger att mannen älskar att skrämmas. Han bor inte i huset, men i närheten.

Den avlidna mannen, hans änka och två söner nämns vid namn i programmet och när programledaren besöker familjen en månad senare har de gjort efterforskningar i vilken familj det gäller.

”Inte svårt att räkna ut vilja vi var”

Den avlidne mannens son valde att anmäla ”Det okända” till Granskningsnämnden för radio och tv. Nu får han rätt – inslaget fälls för att att brutit mot respekten för privatlivet.

– Jag anmälde för att jag var förbannad, men också för att inte nästa familj ska råka ut för samma grej. Det var ju som en kalldusch när du fick höra det första gången och sedan satte dig och kollade på programmet, säger han till Nöjesbladet.

Sonen berättar att flera har kommit fram till honom och de övriga i familjen för att prata om programmet.

– De hängde ut oss med namn. Vi bor i ett litet samhälle här nere på västkusten och det var ju inte så svårt att räkna ut vilka vi var. Med två barn i småskolan är det inte så roligt heller, säger han till Nöjesbladet.

”De hänger ut oss på ett dumt sätt”

Vidare säger sonen att han inte gillar hur programmet framställer hans pappa.

– Det var felaktigt. Han beskrivs som en rätt hård man, och det är inte omöjligt att han var, men jag tycker det är onödigt. De hänger ut honom och oss på ett dumt sätt, säger han.

Frida Olsson, exekutiv producent för ”Det okända” skriver i ett mejl till Nöjesbladet att de respekterar Granskningsnämndens beslut och att de har gjort en pliktsändning för att belysa det.

– ”Det okända”-redaktionen är noggrann med att kontakta anhöriga i de fall våra medium identifierar någon med namn. I detta fall har det skett en misskommunikation på redaktionen som gjort att anmälaren inte kontaktats. Det är naturligtvis väldigt beklagligt att anmälaren och anhöriga tagit illa vid sig och vi har ändrat i programmet så snart detta uppdagades.

LÄS VIDARE

Har fällts två gånger tidigare

Det är inte första gången ”Det okända” fälls i Granskningsnämnden. Både 2006 och 2010 fälldes de på exakt samma punkt – de hade brutit mot bestämmelsen om respekten för privatlivet.

Har ni inte lärt er av era misstag?

– Redaktionen är noggrann när det kommer till respekt för människors privatliv och integritet. I detta fall skedde en misskommunikation vilket är mänskligt, men jag beklagar att anmälaren och anhöriga har tagit illa vid sig och vi har vidtagit åtgärder för att rätta misstaget som skett, skriver Frida Olsson.

Hur ska ni göra för att det här inte upprepas igen?

– Vi ser över våra rutiner tillsammans med redaktionen för att säkra att detta inte ska upprepas.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN