TV

”Allvarlig som Scully men inte lika tråkig”

TV

Gillian Anderson om kultsuccén ”The fall”

Från FBI-agenten Dana Scully i kultförklarade "Arkiv X" till poliskommissarie som jagar en seriemördare i Belfast. Gillian Anderson har klivit tillbaka in i den mörka världen av mordmysterier som Stella Gibson i Netflix-dramat "The fall".

– Hon är allvarlig som Scully men inte lika tråkig, säger Anderson om rollen.

Gillian Anderson är mest känd för rollen som Dana Scully i "Arkiv X" tillsammans med parhästen David Duchovny. Sedan serien som sändes 1993-2002 lades ner har hon gjort en rad roller i filmer som "The last king of Scotland", "Mr Morgans sista kärlek" och "Syster", men först nu är hon ett namn på mångas läppar igen – tack vare kritikerhyllade miniserien "The fall", som nu visas i Netflix.

Kultsuccé

"Har du sett 'The fall'?" har blivit den obligatoriska frågan runt många middagsbord, i fikarum och sociala medier den senaste tiden.

Den BBC-producerade psykologiska thrillern "The fall" har blivit något av en kultsuccé i Sverige i vinter.

En serie bestialiska mord på kvinnor i Belfast i Nordirland tvingar polisen att kalla in en expert från Londonpolisen. Okonventionella kriminalkommissarien Stella Gibson, spelad av Gillian Anderson, förstår snart att det handlar om en seriemördare och att hon måste hitta honom innan han skördar fler offer.

Katt-och-råtta-lek

Och mördaren, spelad av skådespelaren och Calvin Klein-modellen Jamie Dornan, verkar på ytan leva ett helt vanligt liv. Det blir en jakt mot klockan, en psykologisk katt-och-råtta-lek.

– Den ställer frågan om hur nära vi egentligen står en sådan här man, och vad det är som skiljer "normala människor" från seriemördare. Det finns karaktärsdrag och element hos honom som vi alla har inom oss och som finns i våra personligheter, den aspekten tycker jag var fascinerande med historien, säger Gillian Anderson.

Irländskt påbrå

Gillian Anderson har irländskt påbrå och bor i London sedan tio år tillbaka med sina två barn. Förmågan att kunna byta dialekt från amerikansk engelska till brittiskt uttal har hon haft länge, när hon växte upp flyttade familjen ständigt.

Gillian Anderson säger att hon älskade rollen som Stella Gibson.

– Jag har gjort liknande roller tidigare så det känns som om jag har hållit på att "kretsa runt" kring samma typ av polisgenre ända sedan dess. När det gäller "The fall" fastnade jag för manuset, det var så otroligt bra skrivet att jag inte kunde tacka nej, säger hon och tillägger:

– Dessutom blev jag handlöst förälskad i min rollfigur, det är nog en av mina absoluta favoriter av alla roller jag spelat. Det är svårt att beskriva henne. Scully var rätt tråkig men det är inte hon. hon är en unik person som kastas in i en helt främmande värld och bara kör på. Det gillar jag.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV