Han hade ett eget fejkband

TV

"Riket"-Jonas slog igenom som artisten "Robin Cook"

I "Riket" kallas Jonas Ekfeldt för ormen i paradiset.

Men vad många inte vet är att han en gång sålde guld under artistnamnet Robin Cook - och gjorde praktskandal.

- När det avslöjades att det inte var frontfiguren som sjöng, utan jag, gick allt i stöpet, säger han.

Kommer du ihåg Milli Vanilli?

Den amerikanska gruppen som avslöjades som en bluff då det kom fram att sångarna inte sjöng själva?

Jonas Ekfeldt i "Riket" har själv varit inblandad i en egen "Milli Vanilli"-skandal.

2002 var artisten Robin Cook aktuell med nya singeln "Susanna" då det plötsligt avslöjades att det inte var frontfiguren Manuel Manci som låg bakom sånginsatsen på låten - utan musikproducenten Jonas Ekfeldt.

Och att det var han som hade sjungit alla låtar sedan Robin Cooks första hit "I wont let the sun go down" släpptes 1996.

Sålde guld

- Ingen lyckades göra låten som jag ville ha den. Så blev till sist en sångerska sur och sa "sjung den själv då". Vilket jag gjorde och låten sålde guld. Men eftersom jag inte ser mig själv som en artist bad jag en kompis att ta över den delen, bli frontfigur och helt enkelt mima, säger Jonas Ekfeldt.

Innan bluffen uppdagades hade Robin Cook även hunnit släppa singeln "Comanchero" som blev en stor hit i bland annat Argentina.

- Det började talas om en internationell turné vilket jag förstod inte skulle hålla eftersom de ville att allt skulle framföras live. Så vi lade det i malpåse. Jag ville helt enkelt inte stå på scenen. Och när det uppdagades att det inte var min kompis som sjöng gick hela grejen i stöpet, säger Jonas Ekfeldt.

Musikproducent

Han har dock fortsatt att jobba som musikproducent sedan tiden med Robin Cook. Numera bor Jonas Ekfeldt större delen av året i Italien där han gör "one hit wonders", som han själv säger.

Och så planerar han att släppa en ny singel som han själv framför och producerar.

- Skälet till att jag gick med på att medverka i "Riket" var på grund av hur musikbranschen ser ut i dag. Man behöver bli en slags hybrid av artist, producent och dokusåpadeltagare för att lyckas.

I "Riket" har Jonas Ekfeldt lyckats göra sig ovän med de flesta av deltagarna.

- Men jag spelar en roll där och snart kommer jag att visa mitt riktiga jag även där, säger han.

Linda Hjertén