Stal för att ha råd med knark

TV

”Mot alla odds”-deltagaren Rickard Forshäll talar ut om sitt kriminella förflutna

1 av 2 | Foto: ETT STORT ÄVENTYR I ”Mot alla odds” är Rickard Forshälls största utmaning att ta sig fram i den svåra terrängen med sin benprotes.

Han var drogmissbrukare och satt flera gånger i fängelset.

Nu berättar ”Mot alla odds”-deltagaren Rickard Forshäll om sin brokiga bakgrund.

– Stölder, rattfylla och narkotikabrott. Listan kan göras lång, säger han till Nöjesbladet.

Han är van att hantera dåliga odds.

Rickard Forshäll, 47, en av de tio deltagarna i SVT:s serie ”Mot alla odds”, har ett förflutet kantat av droger och kriminalitet.

– Jag hamnade snett i 20-årsåldern då jag umgicks med fel bekanta. Under flera år blev missbruket värre och jag åkte flera vändor in och ut ur fängelset, säger han till Nöjesbladet.

Nykterist på heltid

Redan i tidig ålder hamnade Rickard i fel umgängeskrets. Det var då han testade droger för första gången. Under den värsta perioden åkte han in i fängelset flera gånger.

– Det var främst brott för att finansiera mitt missbruk och sådant som var effekter av det. Stölder, rattfylla och narkotikabrott. Listan kan göras lång.

Tio år senare försökte Rickard bryta sig ur missbruket och tog då in på behandlingshem. Däremot behöll han alkoholen i sitt liv, något som resulterade i att han återigen tog upp narkotikan.

– Jag försökte dricka ibland, som en vanlig Svensson, men det gick inte. Det var då jag förstod att jag var tvungen att bli nykterist på heltid. Och det har jag varit sen 2006.

”En önskedröm”

I ”Mot alla odds” ska tio personer med olika funktionsnedsättningar ta sig igenom djungeln i Nicaragua. 50 mil på 29 dagar.

Sommaren 2011 blev Rickards fot överkörd av en 20 ton tung rälsgående maskin som krossade den. I ”Mot alla odds” brottas han med svårigheterna att ta sig igenom djungeln med en benprotes. Men han uppskattar resan och skulle gärna åka i väg på något liknande i framtiden.

– Det var en önskedröm som jag nu kan bocka av. Det går inte att finna ord till att beskriva hur häftig upplevelse det var.

Hjälper missbrukare

Efter ”Mot alla odds” har Rickard inte glömt sin bakgrund inom missbruket. Han arbetar på fritiden ideellt med att föreläsa på behandlingshem och kliniker, och försöker hjälpa andra att ta sig ur drogmissbruk.

– Att försöka hjälpa till har blivit en sorts gottgörelse till samhället.

Det här är Rickard

Namn: Rickard Forshäll. Ålder: 47. Bor: Stockholm (ursprungligen från Västerås). Yrke: Civilingenjör. Största styrka i ”Mot alla odds”: Hans envishet och hans fysiska styrka. Största utmaning i ”Mot alla odds”: Att ta sig fram i terrängen med sin protes.