”Westworld” fortsätter att imponera - men var roligare förut

Evan Rachel Wood i ”Westworld”.
Evan Rachel Wood i ”Westworld”.

TV-RECENSION I sin tredje säsong gör ”Westworld” en markant omstart, där vilda västern är utbytt mot urbana ”Blade runner”-miljöer. Det finns inte en cowboy så långt ögat når.

Smart och snyggt? Absolut. Lika kul? Nja.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Westworld

HBO Nordic
Säsong 3, del 1-4
Av Jonathan Nolan och Lisa Joy, med bl a Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Ed Harris, Aaron Paul.


SCIENCE FICTION-THRILLER Våld? Mycket. Naket? Självklart. Hur snyggt? Vackrare än det mesta.
När Jonathan Nolans och Lisa Joys filosofiska sci-fi-mysterium är tillbaka med en tredje säsong är vissa saker sig absolut lika. Men på det stora hela gör ”Westworld” en markant omstart.

Vi ser visserligen Maeve (Thandie Newton) döda nazister i en andra världskriget-värld, och i det underjordiska laboratoriet jobbar vetenskapsmän med robotar, eller ”värdar”, från någon sorts medeltidsfantasyvärld (det finns till och med en drake som ser ut att komma direkt från sitt förra HBO-gig). Men lejonparten av handlingen utspelar sig numera ute i den verkliga världen. En dystopisk, hyfsat nära framtid där teknik, data och pengar styr allt, inklusive människors viljor och handlingar.

Där bildar hämnaren Dolores (Evan Rachel Wood) – som har siktet inställt på revolution och dödar alla som kommer i hennes väg – lag med Caleb Nichols (Aaron Paul). En psykiskt skör militärveteran som är byggjobbare tillsammans med en robot på dagen, och tar kriminella gigjobb på natten.

Paul tar fram sina bästa ”Breaking bad”-kvaliteter, och Dolores och Calebs klasskrigande ute i verkligheten bildar en solid och för vår tid relevant, teknikparanoid sci-fi-stomme som, efter en ofta löjligt förvirrande andra säsong, är relativt lätt att hänga med i.
Men mysteriedimman ligger fortfarande tung kring mycket och många, och man anar ett visst ”Lost”-syndrom, där manusförfattarna riskerar att gå vilse i sin egen labyrint. Och vi som gillade den där serien som blandade robotar med cowboys, puffror, hästar, salooner, bordeller och dammiga vägar bör nog inse att den har tagit slut.

Det finns fortfarande mycket att imponeras av i nya ”Blade runner”-inspirerade ”Westworld”. Men lika rolig är den definitivt inte.

Säsong tre av ”Westworld” har premiär på HBO Nordic den 16 mars.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE