Solsidan

En modern svensk humorklassiker levererar igen

Så bra är ”Solsidans” comeback

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

TV-RECENSION De nya avsnitten av ”Solsidan” överraskar inte direkt – men håller den höga kvalitet man har kommit att förvänta sig av en av tidernas bästa svenska komediserier.

Betyg: 4 av 5 plus
Solsidan

C More
Säsong 6, del 1-4
Av Moa Herngren, Tove Eriksen Hillblom, Niclas Carlsson och Jacob Seth Fransson, med bl a Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh.


”Solsidan”.

KOMEDI Fyra år efter att dem femte och, som man sa då, ”sista” säsongen sändes i tv, och två år efter att filmen gick upp på bio, kommer nu den första av åtminstone tre nya säsonger av ”Solsidan”. En serie som i princip var en modern svensk humorklassiker redan vid ankomsten 2010, och sedan dess egentligen aldrig har känts som någonting mindre än just det.
Och när vi nu återkommer till Solsidan är allting som vanligt. På ett bra sätt.

En viss tid har gått, gamla orosmoln och bryderier har passerat och nya har seglat upp. Men tonen är sig lik (vass men varm), och humorn fortsätter att hålla fingret lagom hårt på samtidspulsen (känslan är alltid aktuell men aldrig ängslig), någonstans i skarven mellan igenkänningskomik för en svennig medelklass och ömsint drift med de lite bättre bemedlade, pryl- och statusfixerade ljust och fräscht-fanatikerna.

Och att få se Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh tillsammans igen, i roller de faktiskt fortfarande ser ut att älska att spela, känns direkt hemtrevligt.
Anna (Skäringer) har fått lite fart på skådiskarriären men får konkurrens av en odräglig influencer. Alex (Herngren) plågas av dåligt sexuellt självförtroende. Fredde (Rheborg) oroar sig för att bli omsprungen av unga och hungriga kollegor, och börjar experimentera med sin livsstil. Mickans (Bornebusch) tillvaro hotas när en gammal plågoande dyker upp och vinner sociala poäng med sina pretentioner. Och Ove (Dorsin) och Anette (Cederbladh) tar till nya desperata knep i sin eviga jakt på pengar.
Peter Apelgren och Katia Winter spelar ett nytt, enerverande par vi förhoppningsvis får se mer av längre fram i säsongen, Henrik Schyffert och Frida Hallgren repriserar sina roller från långfilmen, och Lisa Nilsson, Josef Fares, Clara Henry och Sanna Sundqvist dyker upp som gästskådisar.
De nya avsnitten av ”Solsidan” överraskar inte direkt – men de håller den höga kvalitet man har kommit att förvänta sig. Och det räcker mer än bra, eftersom det som inte är trasigt inte behöver lagas.


”Solsidan” har säsongspremiär på C More och i TV4 den 20 oktober.

Se det här också: ”Andra åket”, med Sanna Sundqvist i huvudrollen. Säsong ett finns på SVT Play, och den 2 november kommer säsong två.


Visste du att... Felix Herngren just nu jobbar med långfilmen ”Dag för dag”? Herngren regisserar, och spelar mot Sven Wollter, Marianne Mörck, Tomas von Brömssen, Martina Haag, William Spetz och Peter Magnusson.


Just nu... är Josephine Bornebusch även aktuell med dramakomediserien ”Älska mig”, som får premiär på Viaplay den 11 oktober och redan är förnyad för en andra säsong.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten


Publisert:

LÄS VIDARE

Snart premiär! Så bra är nya säsongen av ”Solsidan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Solsidan

Tv-recensioner

Felix Herngren

Henrik Dorsin

Mia Skäringer Lázár