Hård gatuskildring, lyckad satir och en kirurg på gränsen till nervsammanbrott

”Top boy”, ”Temple” och ”Svenska nyheter”.
”Top boy”, ”Temple” och ”Svenska nyheter”.

VECKANS STREAMINGTIPS Netflix har gjort en kulturgärning och återupplivat ”Top boy”, norska ”Valkyrien” har fått en halvgalen brittisk remake, och ”Svenska nyheter” är tillbaka med ny programledare.

Top boy


För några år sedan tog Netflix framgångsrikt över Charlie Brookers ”Black mirror” från brittiska Channel 4 – och nu har de gjort samma sak med Ronan Bennetts ”Top boy”. En kritikerrosad men utanför England inte så vansinnigt känd gatuskildring om våld, droger, gäng och socialt utanförskap i det fiktiva betongområdet Summerhouse i östra London, som nu förhoppningsvis kommer att nå en större publik. Den nya säsongen består av tio avsnitt och kom till stånd med draghjälp av den kanadensiska rapparen Drake, som var ett fan av de två första säsongerna och nu är exekutiv producent för den tredje. För den bästa upplevelsen; börja med de åtta gamla avsnitten från 2011-2013, som finns på Netflix under titeln ”Top boy: Summerhouse”.
Netflix


Temple


En egendomlig och sevärd nyhet på HBO Nordic är den här brittiska remaken av den norska serien ”Valkyrien”. I ”Valkyrien” (som kom 2017 och numera finns att se på C More) var det Sven Nordin och Pål Sverre Hagen som spelade den desperata, kanske lite ”Breaking bad”-inspirerade duon i centrum; en förtvivlad kirurg med en dödssjuk fru och en prepper/konspirationsteoretiker, som tillsammans drev en skum klinik under jord. I ”Temple” är det Mark Strong och Daniel Mays som spelar de figurerna, medan ”Game of thrones”-stjärnan Carice van Houten gör en tredje bärande roll. Skruvat och kul. Samtliga åtta avsnitt ligger ute.
HBO Nordic


Svenska nyheter


Tänk ändå, att vi efter ett antal förglömliga halvmesyrer faktiskt har fått en svensk politisk satirshow värd namnet. ”Svenska nyheter” har sedan den lite trevande starten förra våren blivit allt bättre – tagit ställning, retat upp och drivit opinion – och klarar nu av det som de stora amerikanska förebilderna är så bra på; att få folk att skratta samtidigt som man fungerar som en nyhetskälla. Något som vinsten för årets nyhets - och aktualitetsprogram på höstens Kristallengala blev ett fint kvitto på. Nu är programmet tillbaka, med Kristoffer Appelquist som ny programledare efter Jesper Rönndahl – och hans premiär var riktigt imponerande.
SVT Play

Jesper Rönndahl i ”Svenska nyheter”.
Jesper Rönndahl i ”Svenska nyheter”.

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE